Елитни убийци

24.09.2011 г.
Елитни убийциот Александър Райчев

Докато екшън героите от 80-те години на миналия век в лицето на Сталоун, Шварценегер, Ван Дам, Чък Норис, Долф Лундгрен, Джет Ли и прочие здравеняци до голяма степен бяха изпаднали от фокуса на зрителското внимание през последните 10-15 години, то през изминалото десетилетие един човек успя да изгради кариера именно с образа на корав мъжага, който собственоръчно е готов да се разправи поне с дузина опоненти, използвайки всякакви бойни техники и похвати.

Бившият член от националния отбор по гмуркане на Великобритания Джейсън Стейтъм даже вече е синоним на здрав екшън с яки тупалки и хората дори не си дават труда да прочетат за какво става дума в новия му филм, а автоматично приемат, че ще гледат още от същото. Култовият статус на Стейтъм като екшън икона на новото хилядолетие напълно закономерно му осигури челно място в редиците на „Непобедимите“ наемници на Сталоун, които през 2010 заляха световните екрани с вълна от носталгия и доказаха, че старите пушки още могат да уцелят десетката по отношение желанията на публиката.

Няма да е прекалено, ако кажем, че Стейтъм изнесе основната тежест във филма на Сталоун, а след това побърза да затвърди реномето си с участие в изключително качествения екшън-трилър „Механикът“ в компанията на ветерана Доналд Съдърланд и младия Бен Фостър.

И докато всеки момент в родна България очакваме да започнат снимките на „Непобедимите 2“, то по екраните в страната вече може да бъде видяна поредната премиера с Джейсън Стейтъм, който продължава да се движи все в компанията на големи имена от световното кино. В „Елитни убийци“ той е рамо до рамо с живата легенда на американското кино Робърт де Ниро и британската звезда Клайв Оуен. Техните герои са пионки в опасна игра на гоненица между опитни наемници и членове на британските специални части САС, чиито правила се диктуват от политическите и икономически интереси на великите сили. Интересното в случая е, че филмът е вдъхновен от истински събития, което мигновено следва да го отличи от всички останали продукции с Джейсън Стейтъм, защото носи необходимата доза реализъм в екшъна и отсъствието на каквито и да е фантасмагорични каскади, които не признават законите на физиката.

Дани (Стейтъм) е елитен наемник, който решава да се оттегли от смъртоносната си професия след поредния кървав удар. Скоро обаче менторът му Хънтър (Боби де Ниро) е заловен от омански шейх, който търси отмъщение за смъртта на трима от синовете си. Условието да бъде освободен е Дани да извърши необходимите убийства на английска територия, защото палачите на синовете му са именно поданици на короната и членове на САС. Всичко би преминало гладко за опитния професионалист и неговия екип, но в играта се намесва отритнатия именно от САС и жадуващ да се докаже Спайк (Клайв Оуен), който ръководи нелегална ударна група с цел защита живота на бивши членове от специалните части на Нейно величество.

Режисьор на филма е дебютантът Гари МакКендри, но въпреки това докато гледате филма неминуемо ще се прокрадне усещането за паралел между „Елитни убийци“ и „Мюнхен“ на Стивън Спилбърг. Действието и в двата филма е ситуирано през 70-те – началото на 80-те години на 20 век, а в основата е поръчението да бъдат издирени и премахнати определени хора, които носят кръв по ръцете си от недалечното минало, което сега идва да им потърси сметка.

Конкретната епоха и историята диктуват и съответните екшън епизоди, така че публиката в случая ще бъде подведена, ако очаква да види Джейсън Стейтъм в изпълнение ала коронната си роля от поредицата за „Транспортер“-а Франк Мартин. Въпреки това няма да има разочаровани, защото има предостатъчно преследвания с коли и престрелки, а за десерт е прибавен и пряк сблъсък между героите на Стейтъм и Оуен. Имам чувството, че именно с такива екшън епизоди и роли като цяло (след „Стреляй смело“ и „Интернешънъл“) Клайв Оуен нарочно продължава да доказва на продуцентите и публиката, че несправедливо е бил пренебрегнат при избора на нов Джеймс Бонд за сметка на Даниел Крейг.

Хубавото обаче за нас зрителите е, че така успяваме да го видим в повече и разнообразни персонажи, които показват различни страни на талантливия актьор, който демонстрира, че в днешно време не е нужно да си планина от мускули, за да си част от качествени екшън продукции.
Робърт де Ниро от своя страна видимо се забавлява с ролята си на ветерана-наемник, който се включва наравно в екшъна с по-младите звезди във филма.

За съжаление големият американски актьор получава все по-малко централни роли в значими холивудски продукции, но затова пък успява безпогрешно да остави своя харизматичен отпечатък в редица поддържащи роли през последните години. След пират с обратни наклонности („Звезден прах“), гротесков щатски сенатор („Мачете“) и безскрупулен бизнесмен („Високо напрежение“), Де Ниро явно е решил да си припомни времето на култовия „Жега“ и да си поиграе отново с огнестрелни оръжия от всякакъв калибър.
За украшение на продукцията е добавена и чаровната австралийка Ивон Страховски, която набра популярност отвъд Океана с участието си в шпионската поредица „Чък”. Ролята й не е особено голяма и за разлика от „Чък” я поставя в ролята на жената, която чака да бъде спасена, но все пак е стъпка в правилната посока и само може да й пожелаем по-често да се появява в пълнометражни холивудски продукции.

На помощ на режисьора дебютант се е притекъл опитният оператор Саймън Дюган („Умирай трудно 4”, „Аз, роботът” и „Подземен свят: Еволюция”), което несъмнено е допринесло за цялостната визия на филма. За щастие ни е спестен накъсаният и хаотичен монтаж на екшън сцените, който беше наложен от Пол Грийнграс във филмите за Борн и който определени продукции преекспонираха до степен да не знаеш какво се случва на екрана.

Като цяло „Елитни убийци” е всичко, което може да поискате от качествена и развлекателна филмова продукция – увлекателна история с динамично действие и първокласни актьори в лицето на Стейтъм, Оуен и Де Ниро. И идва навреме, за да ни припомни, че не всичко се изчерпва с поредната плоска дъвка за очите, която третира края на света под бича на някаква извънземна гад. Дано само по-често има филми като „Елитни убийци”, които може да не са кандидати за "Оскар", но и не целят да обиждат интелекта на малкото публика в днешно време, която не е с напълно промито съзнание.
Copyright © 2021 Dir.bg.