"Уинтър: Историята на един делфин" на първо място в американската бокс офис класация

04.10.2011 г.
Изненадите в американския бокс офис продължават с пълна сила. Драмата "Уинтър: Историята на един делфин" оглави американския бокс офис класация, при това във втората седмица от появата си на екран.

Продукцията на Warner Bros. заработи 14,2 млн. долара през почивните дни - сума, достатъчна да измести от челото преработеният в 3D формат мюзикъл на Disney "Цар Лъв", задържал се там цели две седмици. Самият филм е създаден по действителен случай, като се съсредоточава върху историята на делфин, спасен край бреговете на Флорида и отведен в морския център Clearwater, където установяват, че е изгубил опашката си. Там животното се сприятелява с малко момче, дете на един от работниците в комплекса, като сюжетът оттук нататък се развива именно върху взаимоотношенията им.

Зад реализацията на лентата стои режисьорът и сценарист Чарлс Мартин Смит, а във филма участват Морган Фрийман, Ашли Джъд и Хари Коник.

Новият филм на Брад Пит – "Кешбол" запазва втората си позиция в класацията, този път с 12,5 млн. и общо 38,4, а челната тройка завършва лидерът от предходните две издания – "Цар Лъв" с 11,0 млн. долара.

Следват три нови предложения, начело с драмата "50/50" (8,8 млн.), съсредоточаваща се върху историята на болен от рак на костната система млад мъж, който в последните си дни успява да открие кои са истински ценните неща в живота. Филмът е дело на режисьора Джонатан Ливайн, а безспорната звезда в каста е Джоузеф Гордън-Левит, който се превръща във все по-комерсиално име в Холивуд през изминалата година.

Петата позиция е за друго предложение в същия жанр – "Courageous" на Алекс Кендрик, който не само е автор на сценария и режисьор на филма, но и изпълнител на главната роля. Продукцията, разказваща за трудностите на четирима офицери, които се сблъскват с опасни ситуации всеки ден, стартира екранната си обиколка с 8,8 млн. долара – страхотно постижение на фона на бюджета от (!!!) 2,5 млн.

Едва на шесто място дебютира хорърът "Къщата на сенките", по време на чиито снимки се срещнаха звездите Даниел Крейг и Рейчъл Вайс – вече и съпрузи в живота. Лентата на Джим Шеридан заработва 8,2 млн. през почивните дни, привличайки в салоните феновете на жанра с историята на семейство, което се мести в тихо градче в Нова Англия, където откриват, че новият им дом е бил арена на жестоко убийство, а тайните в сградата са твърде много и твърде опасни за обитателите й.

С три места пада трилърът на Джон Сингълтън – "Отвлечен", в който най-сетне имаме възможност да видим звездата от "Здрач" Тейлър Лаутнър в малко по-различно амплоа от това на върколак, с 5,6 млн. и общо 19,1 от екраните в САЩ и Канада, пред още едно ново предложение – романтичната комедия "Точната бройка".

Крис Евънс и Ана Фарис са големите звезди в лентата за млада дама, която започва да издирва любовта на живота си в… последните си 20 провалени връзки. На старта си продукцията на FOX печели 5,6 млн. долара.

В четвъртата си седмица на екран sci-fi трилърът на Стивън Содърбърг – "Зараза" достига цифрата от 64,7 млн. (5,0 през уикенда) приходи на местна почва, избивайки по този начин средствата за реализацията (60 млн.).

Топ 10 на най-гледаните филми в САЩ и Канада приключва екшънът "Елитни убийци". Тандемът между Джейсън Стейтъм и Робърт Де Ниро заработва 4,8 млн. и общо 17,4 от дебюта си, но като цяло създателите му едва ли имат особен повод за оптимизъм – "скромният" му бюджет е цели 70 млн. долара.

Обобщение:

Драмата "Уинтър: Историята на един делфин", която можем спокойно да приемем като изцяло семейно предложение, неочаквано застана начело на боксофиса – изненада не само заради сериозната конкуренция в класацията, но и заради факта, че това е втората й седмица на екран.

Като цяло обаче, от новите предложения разочарова най-вече хорърът "Къщата на сенките", който имаше солидна рекламна кампания в последните месеци, но това не помогна особено на голямата му звезда - новия "Джеймс Бонд" Даниъл Крейг да се завърне на челните места в подреждането, след като филмът регистрира буквално комичните за толкова амбициозно заглавие 8,2 млн. долара в дебюта си – постижение по-слабо дори и от филми в жанра като "Шперцът" (16,1), "The Amityville Horror" (23,5) и "Dark Water" (9,9).

Очаквания:

През настоящата седмица, в САЩ определено няма да страдат от липса на разнообразие – на екран се очакват цял куп нови предложения, сред които и някои доста любопитни. Сред тези, които можем да откроим, са римейкът на хорър класиката на Джон Карпентър – "The Thing" ("Нещото") с Мери Елизабет Уинстед и Джоуел Еджъртън, както и трилърът, с който отбелязваме завръщането на легендата Джоел Шумахер – "Прегрешение", в който внимание привлича тандемът между Никълъс Кейдж и Никол Кидман.

Прегрешение би било и да подминем новата дългоочаквана драма на най-популярното име в испанското кино – Педро Алмодовар с психотрилъра "Кожата, в която живея". Рекламиран като може би най-шокиращият филм въобще в кариерата на Алмодовар, той е още по-атрактивен и с присъствието на Елена Аная и Антонио Бандерас, който след дълги години отново работи с човека, оказал му сериозна подкрепа за стартиране на впечатляващата му филмова кариера.
Copyright © 2024 Dir.bg.