Стари и нови герои

Стари и нови героиЗвездата Даниъл Радклиф приема с удоволствие по-високата активност на героя си в “Стаята на тайните”.

“Последната реплика в първия филм е като начало на втория”, е забелязал Радклиф, за когото Хари Потър и стаята на тайните е една от любимите му книги. “Хари казва: “Не си отивам у дома. Не и наистина”, защото той е открил, че истинският му дом е “Хогуортс”. Но когато се завръща в “Хогуортс” в началото на “Стаята на тайните”, разбира, че училището е сериозно застрашено и той е твърдо решен да защитава своя дом”.

Радклиф смята също, че е лично повлиян от израстването на Хари. “Той се развива толкова много по време на филма – аз също трябваше да напредна в много отношения и сега ми се струва, че имам два инстинкта – този на Хари и моя. При снимките на всяка сцена във филма се питам: “Как би реагирал Хари на това?” и се опитвам да пренеса това чувство на екрана”.

“Върху Даниъл се стовари голяма отговорност, когато бе избран да играе Хари -- той израсна до това предизвикателство и придоби доста зрялост като актьор”, доволен е Кълъмбъс. “Той стана наистина главен герой в най-пълния смисъл на думата”.

Повече от две години изминаха откакто 13-годишният днес Радклиф и колегите му Рупърт Гринт – на 14 и Ема Уотсън – на 12, бяха избрани за основните роли на Хари Потър и най-добрите му приятели Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър. “Едно от най-прекрасните неща в тази работа бе да наблюдавам узряването на Дан, Рупърт и Ема”, казва Хейман. “Децата станаха много по-уверени и способни да предадат нарасналия опит на своите герои. Едновременно те напълно са запазили ентусиазма си, способността си да се удивляват и детското в себе си”. “Забележително е да наблюдаваме как израстват те – не само физически, но и в актьорските си умения”, допълва Кълъмбъс. “Днес изпълненията им са още по-зрели и – съвсем честно – те са дори по-добри, отколкото в първия филм”.

Ема Уотсън се радва, че е израснала – както в личен, така и в професионален план, като резултат от опита си в “Хари Потър и философският камък”. “Преди този филм никога не съм се занимавала професионално с актьорство – не познавах никого и бях изключително притеснена”, признава тя. “Сега познавам хората, с които работя, и знам какво правя. Чувствам се много по-спокойна и си прекарвам чудесно. Определено станах по-добра като актриса и сe чувствам по-щастлива от това, което правя на екрана”.

Както Хари Потър, така и неустоимият Рон Уизли също се оказва в центъра на действието в “Стаята на тайните”. “Тук правя по-забавни неща, отколкото в първия филм, особено с летящата кола”, заявява Рупърт Гринт. “Сцените в дупката на паяка са особено страшни, а мен и без това си ме е страх от паяци. Когато видях Арагог (изключително древен паяк, който живее в Тъмната гора) за първи път, не се наложи да играя – бях си съвсем истински уплашен”.

Сред новите герои в “Стаята на тайните” друго важно присъствие (освен Кенет Брана в ролята на Гилдерой Локхарт) е това на Лъшъс Малфой – бащата на основния неприятел на Хари от първия филм, Драко Малфой. За тази важна роля е избран Джейсън Айзакс, световно известен актьор, който Кълъмбъс описва като “един от най-великите злодеи в съвременното кино -- изпълнението на Джейсън в “Патриотът” беше наистина смразяващо кръвта и аз бях убеден, че ще е страхотен като Лъшъс Малфой, който персонифицира тъмната страна и Злото.С целия му опит като кино-злодей, за Айзакс ролята била голямо предизвикателство. “Това все пак е първият ми филм за магьосници и Малфой е много мрачен и неприятен човек. Той е много самоуверен и арогантен, той е Злото в чистия му вид. Исках да покажа този образ едновременно гротесков и реален”.

Две други ключови роли в “Стаята на тайните” са тези на малката сестра на Рон Уизли, Джини и нейната майка – г-жа Моли Уизли, изиграни от 11-годишната Бони Райт и Джули Уолтърс. И двете се появяват в една сцена от “Хари Потър и философският камък” (при заминаването на Рон от гара Кингс Крос), но Джини и г-жа Уизли са много по-въвлечени в историята в “Стаята на тайните”. “Когато избирахме актьорите за първия филм, най-важното за мен бе да отрия нашия Хари Потър, а ролята на Джини беше толкова малка, че аз наистина не оцених колко много трябва да играе Бони във втория филм”, признава Кълъмбъс. “Но тя е направо удивителна. Ролята на Джини е много трудна, но тя се справи по най-добрия възможен начин”. “Някои от сцените, в които участвам – особено в самата Стая, бяха доста тежки, но аз се наслаждавах на всяка минута от тях”, казва Бони Райт. “Чувствам се много щастлива, че изживявам такова нещо, когато съм още толкова малка”. С богатството на целия си опит влиза в ролята на непоколебимата г-жа Уизли, разностранната и високо уважавана актриса Джули Уолтърс. “Семейство Уизли е напълно доминирано от г-жа Уизли, но тя е добросърдечна и обичаща жена”, казва Уолтърс, която носи дрехи с доста подплънки, за да се трансформира в героинята си. “Тя харесва Хари и той – нея, защото тя се отнася майчински към него, знаейки, че той е сираче и родителите му са загинали по ужасен начин. Тя инстинктивно взима Хари под крилото си и го прави част от семейството си”.
Copyright © 2024 Dir.bg.