Ледена епоха 4: Континентален дрейф” успява да запази интереса на публиката

07.07.2012 г.
„Ледена епоха 4: Континентален дрейф” успява да запази интереса на публиката„Ледена епоха” продължава да върви напред с четвъртата част, която тръгва по кината. Дългият живот на поредицата (10 години до момента) е солидно постижение за Blue Sky Studios, като се има предвид, че „Ледена Епоха” не е сред чедата на големите риби в анимацията – Dreamworks и Pixar.

Може да се каже, че нито едно от продълженията не поразяват с нещо ново – основната тема, че „семейството е важно” е разработена много добре всеки път, като историята обикновено е простичка нишка, оформена около основната идея. Но хей, формулата работи и когато водиш деца на кино, сложността отстъпва място на установената рецепта.

Ледена епоха 4: Континентален дрейф” се придържа близо до това, което е разработвано от преди, с няколко нови цветове и украшения, които да поддържат свежестта на анимацията.

Благодарение на злополучното поставяне на жълъда от Скрат, Земната кора пропукана и суперконтинента се разкъсва. След като тектонските плочи се разделят, ленивеца Сид, саблезъба Диего и мамута Мани се оказват на айсберг, който отплава към морето, оставяйки всичките си приятели и семейството на Мани зад тях. Така че в океанското си приключение, Сид (Джон Легуизамо), Диего (Денис Лиъри) и Мани (Рей Романо) се опитват да намерят пътя към дома си.

Общо взето е това. Виждате ли? Просто. Надявам се Джордж Лукас да обърне внимание на това. Blu Sky Studios изграждат хващаща окото естетика за тази красиво анимираната поредица, някак си недодялана по свой странен начин, но въпреки това сочна и привлекателна. Създателите показват истински талант в добрата зрителна измама, което е перфектно за детско филмче, насочено към краткотрайно привличане на вниманието. Буквално можеш да влезеш и излезеш от историята по всяко едно време и въпреки това да схванеш основното и да се посмееш, независимо на коя сцена попаднеш. И въпреки това, филмът не е накъсан, а напротив. Той се движи толкова бързо и лековато, винаги в логична посока, така че няма начин да го почувствате разединен. „Ледена епоха 4: Континентален дрейф” постоянно се движи и то накъдето трябва.

Превръщайки опростената и неоригинална история в ценна придобивка, вместо провал, „Ледена епоха 4: Континентален дрейф” си дава доста пространство за движение, само за да се забавлява. Вероятно това е причината, поради която периферните герои и страничните сюжети са връхните точки на филмите от поредицата.

Скрат, разбира се винаги е истинската звезда. Неговите приключения с преследването на жълъда не само затапват основната история, но често движат фабулата в насока, неясна за главните герои. Също така, морският слон г-н Флин открадва всяка сцена, в която присъства – страхотен кастинг.

Ледена епоха 4: Континентален дрейф” е солидно изпълнение, което запазва интереса на публиката си доста по-стабилно от много от съвременниците си от големите студия.

Themercury.com.au – Тим Мартейн
Превод – Стефан Димов
Copyright © 2021 Dir.bg.