"007 Координати: Скайфол" е закачливо намигване към предишните истории за Бонд

28.10.2012 г.
“...нашият майор напет,
стиснал верен пистолет...”
Валери Петров

Джеймс Бонд, агент 007, навърши 50 години. Е, той не е майор, а флотски командор, но е все тъй напет. Петдесет години е дълъг период. Знаят го четиримата от Ролинг Стоунс, знае го и Джеймс Бонд, неустрашимият служител на Нейно Величество британската кралица.

"007 Координати: Скайфол" е най-новата му поредица приключения, в която годините натежават, колкото и да им се съпротивлява. Отдавна излязъл извън контрола на своя създател (писателя Йан Флеминг), оперативният работник от MI 6 започва да яде пердах, по-млади и по-напористи противници му създават трудности, стрелбата му с верния Валтер ППК 7, 65 не е толкова прецизна колкото преди, а пък и патроните му често привършват в неподходящ момент. Към тези закономерни промени в ежедневието на британския шпионин се добавя и фактът, че той е прострелян от своята сътрудничка по заповед на началничката си М.

Нашият герой има всички основания да не бъде доволен. Командорът е изморен, ядосан и огорчен. До такава степен, че започва да пие бира. (Оставям почитателите да открият за коя марка става дума). Едно нафукано хлапе му се присмива, че по пижама и с компютъра си, за половин ден може да направи повече бели отколкото Бонд за цялата си кариера. Всичко това доближава агент 007 до положението на датския принц Хамлет, който не може да открие отговорите на много въпроси.

Излишно е да изненадваме читателя с това, че патриотизмът и лоялността се оказват по-силни от всички деструктивни емоции.

В историите с Джеймс Бонд не по-малко интересен е неговият опонент. И, ако в годините на Студената Война той беше съветски шпионин, по-късно с разведряването на международната обстановка - маниак борещ се за световно господство, а в последно време - медиен магнат или търговец на наркотици, този път Бонд се изправя срещу свой бивш колега, превърнал се в кибер терорист. Раул Силва (великолепен Хавиер Бардем) храни силна омраза и ненавист към бившата си шефка М и към MI 6 по причини, които го сродяват с Бонд.

За подсилване на отрицателния му образ са добавени русолява коса, придаваща му вид на проскубана улична котка и хомосексуална ориентация. Бонд и Силва се сблъскват многократно, нанасяйки сериозни материални щети на движима и недвижима собственост за радост на зрителите.

Феновете на британския агент ще открият всички познати елементи, но представени по различен начин. В "007 Координати: Скайфол" момичетата с убийствен сексапил са само колкото да се отбележи присъствието им, неизбежна гарнитура от шпионската история и в никакъв случай важен елемент от разказа. Те са по-скоро красив детайл от пейзажа, върху който е приятно да задържиш погледа.

Специалните разузнавателни средства (иначе казано “джаджите”) предоставени на командора от един твърде млад Q са сравнително малко и не са вдъхновени от последните постижения на дигиталната революция. По отношение на любимия си коктейл с мартини Бонд е необичайно непретенциозен. Иначе остава верен на любимата си марка часовници и елегантните костюми, а знаменитото лаконично представяне Бонд, Джеймс Бонд не излиза от неговата уста.

Режисьорът Сам Мендес очевидно се забавлява с това да размесва кодовете и традициите в кино франчайза за Бонд отправяйки предизвикателство към почитателите на персонажа с известна доза самоирония.

"007 Координати: Скайфол" е повратен момент в Бондианата. Той подготвя феновете за известни кадрови промени в офиса на MI 6 за следващите издания. Не бих се изненадал, и ако Даниел Крейг е за последно в ролята на агент 007. Той остава, според мнението ми, най-сполучливото екранно превъплъщение на героя на Флеминг от шестимата актьори осигурили петдесетгодишнината на юбиляра. Същевременно филма е и закачливо намигване към предишните истории на Бонд, което не може да не доведе познавачите до екстаз.

Един от лайт мотивите на SKYFALL, е че старите методи понякога са най-добрите. Филмовото повествование е завръщане към класическия добър стар шпионски трилър, поддържащ равновесие между емоции и екшън. Хладнокръвният убиец Бонд е комплексен персонаж, изтъкан от вътрешни противоречия, носещ с достойнство, подобно на самурай, съдбовната тежест на дълга си, макар и не дотам приятен.

Познавам добре поредицата за Джеймс Бонд и мога да твърдя, че "007 Координати: Скайфол" е сред най-добрите истории за легендарния шпионин (за да не я определя като най-добрата). А това не може да бъде единак, нали пет десетилетия безсмъртие са отличен повод за честване след феновете.

dalt
Copyright © 2020 Dir.bg.