"К-19" - не е филм за войната, а за куража, който е необходим, за да я избегнеш.

20.11.2001 г.
“K-19” не е филм за войната, а за куража, който е необходим, за да я избегнеш... Създаден по истинска история, дълго време премълчавана от комунистическите власти, филмът проследява героизма на капитан Алексей Востриков (Харисън Форд), който, в разгара на Студената война, получава заповед да поеме управлението от командващия капитан Михаил Поленин (Лиъм Нийсън) на подводницата “К-19”, с ядрени глави на борда. Мисията на Востриков е да изведе за първи път подводницата по вода, макар и не изцяло подготвена, без значение от цената, която трябва да се плати.
Но Востриков, Поленин и екипажът на К-19 не могат и да си представят, какво всъщност се очаква от тях, нито пък да проумеят последиците за тях и за цялото човечество, когато ядрения генератор се поврежда, и заплашва с ядрен взрив и експлозия, която би убила всички на борда и би предизвикала световен ядрен катаклизъм или нещо по-лошо- Трета Световна война.

Режисьорката на филма Катрин Бигълоу (“Критична точка”, “Странни дни”) постига нещо уникално, успявайки да реализира с такова майсторство епичната продукция с бюджет 100 млн. долара, което прави К-19 най-високо бюджетния филм режисиран от жена. Водена от желание за максимален реализъм Катрин Бигълоу успява да открие излязла от употреба руска подводница, която е ремонтирана до най-малкия детайл, така че да няма никаква разлика с оригиналната К-19. Същевременно тя подбира невероятен екип за заснемането на филма, включващ оператора на “Боен клуб”, композитора на музиката за “Гладиатор” и монтажистът на “Английският пациент”.
Copyright © 2024 Dir.bg.