Историята

ИсториятаКапитан Михаил Поленин (Нийсън), когото екипажа обича и на когото има пълно доверие, уважаван като един от най-опитните капитани на подводница в съветската армия,  е отстранен от командването на К-19, когато съветското ръководство решава, че той бави подготовката за първото излизане по вода на “К-19”. На негово място военноморското ръководство извиква Капитан Алексей Востриков  (Харисън Форд), човек с желязна воля, който стриктно преследва целите си и който извежда “К-19” по вода точно по график в 16:00ч. на 18 юни, 1961 година.

Поленин, който познава добре подводницата остава на борда като помощник капитан на Востриков, но двамата не могат да намерят общ език. И все пак, по едно нещо те си приличат: И двамата са посветили живота си на флотата и на родината на която служат.

Вече на път, Востриков поставя на възможно най-тежки изпитания “К-19” и екипажа, като провежда учение след учение, докарвайки подводницата и хората до ръба, изпитвайки максималната дълбочина до която могат да достигнат, и още, достигайки фаталната дълбочина от 1000 фута.  

В крайна сметка умствените, емоционалните и физическите изпитания приключват с успешното изстрелване на учебна ракета. В този момент от Москва идва съдбовна заповед: К-19 да се насочи на запад и да се промъкне в близост до  база на НАТО на 400 километра от бреговете на САЩ .. разположена между Вашингтон и Ню Йорк.

Капитан Востриков се подчинява на заповедта, без да знае, че подводницата вече е повредена, и К-19 се оправя към този фатален курс. Това може да е последния курс на подводницата, защото на 4 юли, 1961 година, едва започнали мисията, се случва трагедия, която би могла да има световни размери: охладителната система на ядрения реактор на подводницата започва да изпуска и ядрото на реактора бавно започва да се нагрява. В случай че достигне 1,000 градуса реакторът би се разтопил, което би довело до катастрофални последствия. Запечатан и силно радиоактивен, реакторния сектор би избълвал големи количества радиация, в случай че бъде отворен. И все пак това трябва да се направи, защото избухването на реактора ще освободи бойните ядрени глави, а експлозия от този род, така близо до база на НАТО би могла да предизвика Трета Световна Война.
Copyright © 2024 Dir.bg.