Любопитна селекция от прекрасни вина и филми на София Филм Фест 2014

15.03.2014 г.
Любопитна селекция от прекрасни вина и филми на София Филм Фест 2014Селекция от филми и прекрасни вина, посветени на гурме културата, представени от Домейн Бойар

За трета поредна година партньорството между една от водещите български изби Домейн Бойар и София Филм Фест предлага на зрителите вълнуващо преживяване за сетивата със селекцията филми и вина от програмата „Кино и Вино”.
Тази година вината, които Домейн Бойар ще предложат на зрителите като комплимент към всяка прожекция, са медалисти и носители на отличия от най-престижните наши и световни винени конкурси!

Предложение за ценителите на хубавото вино и хубавото кино е индийския филм „Кутия за храна” (2013) на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен възрастен мъж. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки свой измислен свят. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен свят става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им. Така, героите на филма се оказват на кръстопът – между реалността и фантазията, в който трябва да изберат един от двата свята.

Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.
В темата на този филм Домейн Бойар ще предложи на публиката вино от артистичната колекция си колекция Ars Longa, което е купаж от два много известни и все по-обичани от любителите на виното бели сорта – Совиньон блан и Пино Гриджо. Виното впечатлява с ярки и запомнящи се аромати и дълъг екзотичен плодов вкус. Носител е на два златни медала от Винария 2012 и 2013.

„Правете хумус, а не война” (2012) на режисьора Тревър Греъм представя битката за най-известното ястие от нахут. Но това е битка, в която няма войници, куршуми или танкове, има само нахут и хумус. Режисьорът Тревър Греъм е самопровъзгласил се австралийски „хумус трагик”. Всяка седмица в дома си в Бонди Бийч той спазва ритуала по приготвяне на хумус от нахут, лимонов сок, чесън и тахан. Когато през 2008 г. избухва „Войната за хумус” и обичайните заподозрени Израел, Ливан и Палестина отново са в конфликт – този път за това кой „притежава правата” за хумус – Греъм изпитва глад за новини.
„Правете хумус, а не война” е хумористичен поклон пред най-известното ястие от нахут. Но това е и личната история на Греъм, за баща му, който е бил в Палестина по време на Втората световна война, и за две жени в живота му – едната сирийка, другата еврейка, с които споделя голямата си кулинарна страст. „Хумусът и нахутът са символ на споделената ни човечност… Искам този филм да покаже, че имаме повече общи неща, отколкото различия”, споделя Тревър Греъм. Хумусът се съчетава чудесно с бяло вино и по-точно със сорта Траминер. Затова Домейн Бойар тук ще предложат на публиката виното Quantum Traminer, което е носител на два златни медала - от Concourse Mondial de Bruxelles 2010 и 2011.

„История за храната и душата” (2013) на режисьора Тонислав Христов е разказ за Сатовча - малък град в България с население от 2021 жители от различни етнически и религиозни групи – православни българи, мюсюлмани турци, помаци и роми евангелисти. В миналото хората са били разделени заради постоянни конфликти, но днес ги обединява нещо много важно – храната. Когато обаче чиниите на масата са пълни с гордост, национална идентичност, общо минало и приятелство, това може да доведе до известни проблеми.

„История за храната и душата” е посветен не само на идеята, че храната ни обединява. Той представя и начини, благодарение на които тя обогатява живота ни. Филмът разглежда и въпросите за различните религии, миналото и настоящето, семейството и децата. Или както казва режисьорът Тонислав Христов „История за храната и душата“ не е филм само за храната. Тук става въпрос за ритуала на събирането, когато всеки приятел носи на масата своята собствена подправка, така че да може да бъде усетен най-добре от другите.”
С тази прожекция зрителите ще опитат виното Ars Longa Сира, Каберене Фран и Мерло. Интересен и вълнуващ купаж от три големи винени сорта. Вкусът на това вино е дълбок, пикантен и запомнящ се. Виното е носител на златен медал от Vinalies Internationales Paris 2011 и от Concourse Mondial de Bruxelles 2012.

„Jadoo” (2013) на Амит Гупта е семейна комедия за двама братя, прекрасни готвачи, които се скарват помежду си. В края на ожесточения спор те разкъсват на две семейната готварска книга – единият взема ордьоврите, а другият – основните ястия. Двамата откриват конкурентни ресторанти от двете страни на една и съща улица и прекарват следващите двадесет години в яростна конкуренция. Никой от тях не признава, но и двамата знаят, че не са достатъчно добри в „другата половина” от менюто. Това, което може да ги събере отново, е сватбата на дъщерята на единия – Шалини (Амара Каран), с мъж от различен етнически произход. Докато подготвя сватбата, младата индийка, превърнала се в успешен лондонски адвокат решава, че баща й и чичо й ще присъстват и заедно ще приготвят сватбеното меню. При това тържеството няма да е подчинено на традицията! Могат ли двамата мъже да заровят томахавката, без да заровят кухненския нож?

„Jadoo” е вторият филм на родения и израстнал в Лайчестър сценарист и режисьор Амит Гупта. „Resistance” (2011), с участието на Андреа Райзбъроу и Майкъл Шийн, е дебютът му в игралното кино. С него Шарон Морган печели наградата на БАФТА за най-добра актриса, а Амит Гупта е номиниран за наградата най-добър първи филм от Гилдията на сценаристите във Великобритания. През 2010 г. последната пиеса на режисьора „Campaign”, част от „Great Game”, получава номинация за наградата „Оливър”. След успеха му в Лондон, спектакълът е представена на най-престижните американски сцени и в Пентагона.
В унисон с темата на този филм публиката ще се наслади отново на вино от артистичната колекция на Домейн Бойар - Ars Longa,  което е купаж от два много различни, но еднакво интересни бели сорта – Шенин блан и Шардоне. Виното също е насител на два златни медала от Винария 2012 и 2013.

В „Хубавата Марта” („Mostly Martha”) режисьорката Сандра Нетелбек разказва историята на Марта Клайн – готвач в гурме ресторант в Хамбург. Професионалист, живеещ само заради работата си, тя трудно общува с хората извън заведението. Вманиачаването й в кулинарния свят понякога дори води до конфронтация с клиентите. В живота на Марта настъпва драматичен обрат когато разбира, че сестра й е загинала при автомобилна катастрофа на път да я посети и 8-годишната й дъщеря Лина остава сираче. Марта не само трябва да се справи с новата си роля на родител, но и да помогне на затвореното в себе си и отказващо дори да се храни момиче, да се справи с тежката загуба.

Докато се опитва да свикне с новите си отговорности, животът на Марта се усложнява още повече. Собственичката на ресторанта назначава за помощник-готвач обичащият забавленията Марио. Марта с ужас гледа как нейната прецизно подредена кухня се превръща в място, изпълнено с еклектичен джаз и закачки. Тъй като не може да намери подходяща детегледачка, Марта започва да води Лина на работа с нея в ресторанта. В присъствието на Марио момичето постепенно започва да излиза от депресията. Грижите за Лина постепенно сближават Марта и Марио.

Филмът получава 14 международни отличия, сред които голямата награда, за най-добър сценарий, женска (Мартина Гедек) и мъжка роля (Серджо Кастелито) на кинофестивала в Монс, Гран при на фестивала на женското кино в Кретей и други. Сандра Нетелбек е родена на 4 април 1966 г. в Хамбург. Марта е игралният й дебют. Следват „Sergeant Pepper” (2004), „Без резервации” (2007) с Катрин Зита-Джоунс и Ерън Екхарт, където Сандра Нетелбек е част от сценарния екип, „Helen” (2007), „Last Love” (2013).
На тази прожекция зрителите ще опитат вино от най-награждаваната серия вина на Домейн Бойар Quantum Розе от сортовете Пино Ноар и Сира. То се отличава със сочен вкус на зрели горски плодове и с това, че е носител на сребърен медал от най-престижният конкурс за розе в света Concourse Mondial du Rose в Кан и златен от Винария.

„Кулинарни престъпления” на Александра Вал ще има специална премиера в рамките на фестивала. Историята по сценарий на Десислава Димитрова, Йоланта Делибозова, Кейси Ангелова и самата Александра Вал разказва за артиста-музикант Йоли,  която с усмивка и бъркалка в ръка разбулва тайната около това как се приготвя розов млечен крем с розова вода от роза дамасцена... Доктор Десислава Димитрова – главен координатор на движението Slow Food Bulgaria, разказва за откритието на Пиеро Сардо в с. Черни вит и представя президиума на Смилянския фасул... Жител на Ню Йорк и Кюстендил, американката Кейси Ангелова определя българските розови домати като любимата си храна...
В компанията на два охлюва и сред ярките цветове от вкусове и продукти – розово, червено, зелено, жълто, оранжево -  филмът бавно се придвижва към следващите кулинарни стъпки от България...
Виното, което зрителите ще опитат по време на прожекцията на филма, е Ars Longa Мавруд и Рубин. Интересен бленд между двата емблематични български сорта. Виното се отличава с дълбок и плътен цвят и вкус и пленява сетивата с очарованието на плодовите си аромати. Носител е на златен медал от Винария 2012.
Copyright © 2024 Dir.bg.