Стаята на тайните е отворена от Петък

Стаята на тайните е отворена от ПетъкХари Потър порасна с една година и пак е тук, за радост на своите почитатели. Новият филм с неговите приключения е точно толкова добър и увлекателен, колкото и предишния. В “Хари Потър и стаята на тайните” се появяват някои нови персонажи и усъвършенствани магически създания, а вече познатите герои и магьоснически трикове неуморно работят за зрителското забавление. Дори феновете на книгата и сред тях привържениците на литературния буквализъм, трудно ще намерят пропуски, в които да упрекнат екранизацията. Все пак да не забравяме, че важното за един филм са есенцията и духът на книгата. А този ги е уловил!

Какво ново в триков план? Виждаме летяща кола и бегло се запознаваме с една истинска магьосническа къща - тази на семейство Уизли, където съдовете сами се мият, а задължителната камина е проход за пътуване в пространството. Срещаме се с Плашещата върба, пищящи мандрагори, палави феи, огромни паяци и един базилиск. Ставаме свидетели на пристигането на “конско” и на употребата на многоликовата отвара, която превръща хората в други. И да не забравяме вълшебния дневник и Фоукс - един истински феникс.

Свежо попълнение сред героите са чудесният Кенет Брана, който се прави на шут в ролята на Гилдерой Локхарт - новият учител по защите от Черни изкуства и страховитият (както обикновено) Джейсън Айзъкс, като коварния баща на Драко Малфой - Луциус. И разбира се кръстоската между “трик” и герой - Доби, домашното духче, на което в пристъп на благодарност Хари заявява: “Моля те, не ме спасявай повече!”.

Сред мистериозни гласове, които кънтят в стените, наводняващи се тоалетни, страховити подземия и всякакви отрови, Хари Потър открива, че владее змийски, че изборът е по-важен от предопределението и отново спасява “Хогуортс” и магьосническия свят. А най-важното, което научава е, че приятелството и лоялността могат да защитят живота му дори в най-критичния момент.

В очакване на още по-страховитите приключения с дименторите от третата част, Хари, Рон, Хърмаяни и компания ще ви радват и може би ще ви накарат да препрочетете книгата през следващите месеци.
Copyright © 2024 Dir.bg.