Досието Петров” на Георги Балабанов открива 19-ия София Филм Фест

20.01.2015 г.
„Досието Петров” на Георги Балабанов открива 19-ия София Филм ФестЗнаменитият френски сценарист Жан-Клод Кариер (Jean-Claude Carrière), носител на Почетната награда '2014 на Американската академия за цялостно творчество и носител на "Оскар" '1963, ще представи у нас съвместния си филм с българския режисьор Георги Балабанов, който от години живее във Франция.

Досието Петров("The Petrov File") разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов.

На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра. Един негов стар приятел, виден бизнесмен на име Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация. В този период на хищническо първоначално натрупване, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Александър Петров да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната ...

„Тази история ме заинтригува много, защото съм работил по темата и преди. Адаптирах за киното романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”, който също ни пренася в разгара на комунизма. А с този филм искаме да разкажем за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано”, коментира работата си по „Досието Петров” Жан-Клод Кариер.

„Представи си, че в това разбъркано време ти заспиваш беден, а на другия ден си милионер. От неизвестен провинциален адвокат се превръщаш в политически лидер. Но се случи и обратното през тези години - от банкер ставаш колбасар. Това е невероятна смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали... Искахме да направим филм за света като сцена и за това как всеки има своята роля. Какво е да си крал, а след време да си шут”, допълва режисьорът Георги Балабанов.

Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова са част от звездния екип на „Досието Петров”.

Филмът е копродукция между „Камера” ООД, „Ostlicht Filmproduktion” – Германия и „ARSAM International” – Франция и е подкрепен от ИА „Национален филмов център” – България, МДМ – Германия, както и от Фонда за кино към Съвета на Европа – „Евроимаж”.

Проектът беше представен през 2008 г. на София Мийтингс. Тогава Жан-Клод Кариер получи Наградата на София за приноса си към киноизкуството, а фестивалната публика бе наградена с гала прожекциите на филмите „Призраците на Гоя” на Милош Форман и „Улжан” на Фолкер Шльондорф, на които Кариер е сценарист.

Бляскавата му кариера започва като писател в края на 50-те години и скоро след това Жан-Клод Кариер става един от най-високо ценените драматурзи в киното. Щастливата случайност, съдбата и талантът му да подчинява думите, превръщат родения в затънтено френско селце Кариер в дългогодишен сценарист на Бунюел. Той е човекът, създал сценариите за филмовите шедьоври „Днeвникът на една камериерка” (1964), „Този неясен обект на желанието” (1977) и „Дневна красавица” (1967).

По негови сценарии са заснети близо 130 кинотворби, тв филми и сериали. Работил е със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда.

„Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценарият вече го няма. Той без съмнение е онова, което в един завършен филм най-малко се вижда”, категоричен е Жан-Клод Кариер.

Сред трофеите му е „Оскар” за сценарий, споделен с Пиер Етекс („Щастлива годишнина”, 1962). „Дневна красавица” (1967) има „Златен лъв” от Венеция, „Непосилната лекота на битието” (1988) има номинация за „Оскар” за сценарий и награда на Британската филмова академия за екранизация по романа на Милан Кундера, „Тенекиеният барабан” (1979) е удостоен със „Златна палма” от фестивала в Кан.

През 1986 г. Жан-Клод Кариер е избран за президент на новосъздаденото висше училище за кино и аудиовизия в Париж (ФЕМИС).

Георги Балабанов е завършил НАТФИЗ. Работил е като театрален и филмов режисьор. През 80-те години се установява в Париж, където създава поредица от документални филми. Сред най-известните с българска тематика са „Граница на мечтите” за братята Анани и Христо Явашеви, както и филм за бившите дисиденти в Пазарджик.

Балабанов е работил в прочутия театър „Слънце” на Ариан Мнушкин в Париж, както и за тв канал ARTE. Негови филми имат награди от фестивалите в Оберхаузен, Венеция, Париж и Ню Йорк.
Copyright © 2024 Dir.bg.