Старт на кинофестивала ”Сънданс”

23.01.2015 г.
Старт на кинофестивала ”Сънданс”Един от най-големите ежегодни форуми на независимото кино в света - международният кинофестивал "Сънданс" - бе открит на 22 януари в ски-курорта Парк сити в щата Юта. Тази година в рамките на феста ще бъдат показани 123 филма от близо 30 страни, планирани са 106 филмови премиери. За селекция пред комисията на фестивала бяха представени 12 000 ленти - 4000 пълнометражни и 8000 късометражни.

Фестивалът бе открит от неговия основател - актьора, режисьор и продуцент Робърт Редфорд. Той заяви, че когато всичко започнало преди 31 години, изобщо не си е представял, че фестивалът ще придобие толкова големи мащаби и ще стане толкова популярен. По думите му, едно нещо обаче остава непроменено - "Сънданс" бе и ще бъде форум за показване на филми на млади и експериментиращи творци, които работят извън пределите на Холивуд.

Редфорд:
"Този фестивал е замислен така, че да покаже разнообразието в света, възползвайки се от промените. Именно разнообразието е силата, която тласка напред нашия свят. Всичко се променя. Променят се и показваните тук филми. Те разкриват какво въздействие оказват промените върху нашия живот и обществото, в което живеем".

Редфорд отбеляза, че сегашното ниво на фестивала е по-високо, отколкото се е предполагало, и е надхвърлило всичките му очаквания. Той подчерта, че основаният от него фестивал продължава да защитава свободата на словото. "Атентатът срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" бе като алармен сигнал. Смятам, че има атака срещу свободата на словото на много места, не само в Париж."

Той увери, че фестивалът ще бъде "сигурно" място за независимите кинодейци. "За нас свободата на словото е от съществено значение", увери 78-годишният актьор.

Сред филмите в програмата на фестивала до 1 февруари са "Какво се случи, мис Симон?" (What Happened, Miss Simone?), проследяващ живота на легендарната американска джаз певица и пианистка Нина Симон (1933 - 2003), и "Как да променим света" ("How to Change the World"), посветен на основаването на организацията "Грийнпийс", както и лентата "Бронзът" ("The Bronze"), която разкрива трудния живот на бивша шампионка по гимнастика.

В рамките на фестивала, който Редфорд е кръстил на легендарния филм от 1969 г. "Буч Касиди и Сънданс Кид", често се показват филми с участието на бъдещи звезди на киното или ленти, за които ще се говори в целия свят. Филмите "Юношество" и "Камшичен удар", които участват в надпреварата за "Оскар"-ите, бяха показани първо на фестивала "Сънданс" миналата година.

Тази година бележи също и завръщането на Редфорд на големия екран - във филма "Разходка в гората" ("A Walk in the Woods"), адаптиран по мемоарите на хумористичния писател Бил Брайсън. Редфорд е копродуцент на филма и освен това изпълнява ролята на Брайсън, партнират му Ник Нолти и Ема Томпсън. Редфорд първоначално искал да ангажира Пол Нюман за ролята на Брайсън, но актьорът с митичните сини очи отхвърлил предложението заради влошено здраве, малко преди по-късно да си отиде от този свят.

В конкурсната програма са включени филми със Сара Силвърман, Майкъл Фасбендър, Крис Пайн, Чиуетел Еджиофор и Никол Кидман.

Фестивалът продължава до 1 февруари.
Copyright © 2024 Dir.bg.