Специални кинопрожекции за хора с аутизъм

27.01.2015 г.
Специални кинопрожекции за хора с аутизъмТоку-що (в 11:59 ч. днес) от "А Плюс Филмс" разпространиха в специално съобщение за медиите, че в 7 града организират кинопрожекции, адаптирани към нуждите на хора с аутизъм. Деца и възрастни със специални нужди ще могат да гледат премиерната анимационна англо-френска комедия “Овцата Шон Филмът” в най-модерните киносалони на регулярни цени.

Еднократните специални прожекции са предвидени за 7 февруари (събота) от 10:30 часа в Cinema City Mall of Sofia - София, Cinema City Пловдив, Cinema City Бургас, Cinema City Русе, Cinema City Стара Загора, Метропол Враца и Cinemagic Търговище.

Стандартният кинопоказ често е сериозно предизвикателство за зрителите от аутистичния спектър, както и за такива със сетивни или интелектуални затруднения. Силният многоканален звук и тъмнината причиняват тревога у някои от тях, а нуждата да изразяват емоциите си понякога бива посрещната с неодобрение от други зрители.

“Като киноман бях изумен, когато разбрах, че някои хора от аутистичния спектър никога през живота си не са ходили на кино” - споделя Марко Марков (маркетинг мениджър на "А Плюс Синема"). “Аз и екипът на фирмата работихме с огромно желание и ентусиазъм, за да направим това вълнуващо изживяване достъпно и за тях!”

Извънредните прожекции на новия анимационен хит от създателите на “Пиратите! Банда наудачници” ще бъдат достъпни за всички зрители, независимо дали имат специални нужди или просто предпочитат по-ненатоварващо за сетивата прекарване. Те могат да очакват следните промени към стандартните условия в киносалоните:
- Нивото на звука ще бъде по-ниско от обичайното и ще са активни само колоните в предната част на киносалона;
- Светлините в залата ще бъдат полузагасени;
- Няма да има трейлъри преди началото на филма;
- Зрителите ще бъдат свободни да се движат из киносалона (тичането не е позволено, а децата трябва да бъдат под постоянно наблюдение).

Модификациите са съобразени с дългогодишния опит на големите британски киновериги, както и с ценните съвети на „Асоциация аутизъм”, която радушно е приветствала идеята.

Националната премиера на филма е ден по-рано, на 6 февруари.
Copyright © 2024 Dir.bg.