“Много се гордея с Бонд, много се гордея, че вече съм завършил 4 филма.” - Пиърс Броснън

“Много се гордея с Бонд, много се гордея, че вече съм завършил 4 филма.” - Пиърс БроснънСъс завършването на четвъртото си приключение за Агент 007, Пиърс Броснън остави трайния си отпечатък върху образа на тайния агент Джеймс Бонд. “С три успешни филма зад гърба ми, вече чувствам тази роля много близка”, казва той. Но това не означава, че е било лесно. “Все така трябваше да се отдавам 110% през цялото време”, допълва актьорът. “Предизвикателството сега е всеки филм да става по-добър от предишния. Това е доста трудно, защото вдигнахме летвата много високо.”

“Бонд е екшън герой, създание на фантазията”, продължава той, “но аз все пак трябва да изградя характера, да разбера от какво се нуждае, и да намеря драмата в екшъна”. Още в началото Броснън бил доволен, че сценарият на “Не умирай днес” се базира на оригинален сюжет. “Ролята ми е по-интересна”, казва той. “Бонд е пленен, измъчван и белязан с прочутото си дву-нулево означение. За първи път той е принуден да стане ренегат, за да успее да се измъкне и да се върне отново в играта. Той почти изгубва идентичността си. Какво по-подходящо гориво за двигателя на герой като Бонд?”

Филмите за Бонд са резултат от колективно усилие и Броснън също оказва помощ в развитието на сценария. “Стоях с двамата сценаристи, Нийл Първис и Робърт Уейд, и разговаряхме за сценария още на най-ранните етапи. Обсъждахме въпроси като: Какво би било Бонд да падне в плен? Как ще се държи, ако се измъкне? Обсъждахме нещата в най-общ план – подробностите, разбира се, бяха тяхна работа”.

В добавка към навлизането на Бонд в неизследвани територии, създателите на филма са си направили удоволствието да включат едва доловими препратки към предишните Бонд-филми в чест на четиридесетата годишнина на поредицата. Историческата годишнина придава допълнителен стимул и енергия на продукцията. “Присъствието ми точно по това време ме направи изключително щастлив”, казва Броснън. “Гордея се с Бонд, и особено се гордея с това, че вече имам четири филма в тази роля”.

За Броснън, четири филма означават още четирима режисьори и четири различни стила на работа. “Изборът на режисьорите винаги е бил много сериозен”, казва той. “Лий Тамахори има собствен отличителен стил, много свободен и пълен с енергия. Той свърши изключителна работа за “Не умирай днес”, зареди го с много екшън, напрежение и остроумие. Знае историята отпред-назад и отзад-напред. Познава в най-малки нюанси всички герои. И мозъкът му работи много бързо”.

Броснън изпитва истинско възхищение от актьорите, с които е снимал тази въртележка. “Тоби Стивънс, Розамунд Пайк, Рик Юне – те са вълнуващ принос към семейството на Бонд, и свършиха страхотна работа. Беше чудесно да работя отново с Джуди Денч – тя е изключитена жена, а сцените с Джон Клийз са сред най-забавните, които съм снимал. Наистина фантастични актьори! Всеки от тях даде повече, отколкото можеше да си представи и това си личи на екрана. Филмът стана зашеметяващ”.

Що се отнася до Холи Бери, на въпроса как ще остане в паметта му от времето на снимките, Броснън се усмихва. “Начинът, по който излиза от водата”, казва той. “Тя е изключителна драматична актриса, но може да играе в екшън, не по-зле от най-добрите в този жанр. Възможността да работя с нея беше голямо удоволствие и съвместната ни работа бе незабравимо изживяване за мен – направо върха!”

Снимането на екшън като “Не умирай днес” не е лесно, но Броснън е изключително признателен за възможността да се превъплъти в най-прочутия световен шпионин. “Аз съм работещ актьор, постоянно работещ”, казва той. “Играл съм всякакви роли. Но Бонд стана фантастичен трамплин в живота ми”.
Copyright © 2024 Dir.bg.