Аферим!” на Раду Жуде триумфира със Сребърна мечка” от Берлинале

16.02.2015 г.
„Аферим!” на Раду Жуде триумфира със Сребърна мечка” от БерлиналеКопродукцията на Румъния, България и Чехия, проект на София Мийтингс, направи първият голям подарък за
100-годишнината на българското кино
АШКОЛСУН, РАДУ!

Румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде спечели тази събота в Берлин „Сребърна мечка“ за режисура. Наградата бе поделена с полската режисьорка Малгожата Шумовска за филма й „Тяло“. „Златна мечка“ за най-добър филм бе присъдена на иранския режисьор Джафар Панахи за филма му „Такси“.

Аферим!“ участва като проект в 10-ото издание на Sofia Meetings през 2013 година. Продуценти са Ада Соломон от „ХайФилм”, Румъния, носител на „Златна мечка” за „Позиция на дете” и наградата на Евроимаж за продуцент на годината на Европейската филмова академия, Росица Вълканова - КЛАС Филм, България, и Иржи Конечни от „Ендорфилм”, Чехия. Филмът е в копродукция с Ню Бояна Филм и е реализиран с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ).

Аферим!” ще има своята българска премиера, участвайки в Балканския конкурс на предстоящия 19-и София Филм Фест.

„АФЕРИМ!” разказва една история от Влашко през 19ти век: местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб-циганин. Филмът поставя под въпрос така наречената обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как „духът на времето” и манталитетът създават реалността, как днешните въпроси (почти кармично наследени) са резултат от действия и постъпки, състояли се в миналото.

Аферим!” е турска дума, която означава „Браво!” – и тя може да се отнесе с най-голяма доза уважение към работата на режисьора Раду Жуде, по повод най-оригиналната му творба до момента. Забележителна свежест има в начина, по който Жуде и съсценаристът му Флорин Лазареску представят един традиционен исторически филм, „дегезиран” в класическата структура на уестърн с преследване на бегълци. Въпреки че тонът му често е рязък, „Аферим!” е изключителен, дълбоко интелигентен поглед към един ключов исторически период, реализиран с ум, находчивост и с гняв.”
„Variety”

„Прекрасно заснет в бляскаво черно-бяло решение, на 35 мм, третият филм на Раду Жуде беше показан премиерно в основната конкурсна програма на Берлинале. Двата предишни филма на Жуде – „Най-щастливото момиче на света” и „Всички мои роднини”, бяха мрачни и забавни сатирични творби за обтегнатите икономически и социлни отношения в съвременна Румъния. И двата получиха признанието на фестивали като Сънданс, Берлин, Сараево и много други кинофоруми. Най-новият филм на Жуде използва същият сардоничен тон, но се прицелва в по-амбициозна тема, с по-широк политически резонанс. Ще бъде трудно да се продаде за разпространение в много държави по света, но може да се използва идея за лансирането му като „румънският отговор на „12 години в робство”. „Аферим!” задълбава с внимание в историческите корени на темата за робството, като Жуде и съсценаристът му Лазареску събират информация за истински случаи на поробени цигани. Двамата успяват категорично да преобразят тази мрачна тема, предполагаща проповед със социално-реалистични елементи, и да направят от нея един забавен и личен филм.”
„The Hollywood Reporter”

Аферим!” e стилен, изпълнен с нюанси и детайли филм; поставен е като уестърн, с едно мъчително пътуване на гърба на кон през почти забравени епохи и места. Интригуващата атмосфера, страхотните гледки и необичайни места, на които се развива сюжета, са привлекателни характеристики на непоколебимия и силен разказ за жестоко, институционализирано в продължение на столетия робство...”
„Screen Daily”

Успехът на „Аферим!“ е успех за българското кино и доказателство, че участието на българско национално финансиране, услуги, творчески, технически и организационнен екип в международни копродукции, е една от най-успешните форми за реализация на родното ни кино по света.

Нека това да бъде бляскавото начало на една незабравима и извънредно успешна година за българското кино!

ЧЕСТИТО на Росица Вълканова и екипа на филма!
Очакваме „Аферим!” в София през март!
Copyright © 2023 Dir.bg.