Почина чешкият оператор на Милош Форман

01.04.2015 г.
Почина чешкият оператор на Милош ФорманМирослав Ондржичек (Miroslav Ondříček) – чешкият оператор, който засне едни от най-емблематичните филми на Милош Форман и бе номиниран за два „Оскар”-а, почина на 80-годишна възраст. Синът му Давид, който е режисьор, съобщи тъжната вест пред Чешката телевизия.

Ондржичек е заснел над 40 филма в своята кариера. Известен е като близък приятел и сътрудник на Милош Форман. За два от филмите на чешкия режисьор, които операторът заснема – „Рагтайм” (1981) и „Амадеус” (1984), е номиниран от Американската академия за филмово изкуство. През 1985 г. печели наградата на Британската академия BAFTA за „Амадеус”.

Онджричек е бил зад камерата и на най-известния мюзикъл на Форман – „Коса”. През 90-те години операторът снима биографичния „Пробуждане” ("Awakenings", 1990, получил 3 номинации за Оскар, вкл. за най-добър филм) с участието на Робърт Де Ниро и Робин Уилямс, както и спортната драма „Тяхната собствена лига” ("A League of Their Own", 1992) с Мадона, Джина Дейвис и Том Ханкс – и двата режисирани от Пени Маршал.

Сред другите отличия на Ондржичек са международната награда на Американското дружество на операторите през 2004 г. и специалната награда от Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 2004 г. за изключителен принос към световното кино.
Copyright © 2024 Dir.bg.