Европейска премиера на „Потъването на Созопол

27.04.2015 г.
Европейска премиера на „Потъването на Созопол“Огромен зрителски интерес в Български културен институт (БКИ) - Лондон към екранизацията по едноименния роман на Ина Вълчанова

Филмът бе показан в БКИ само две седмици след официалната премиера в България. „Когато прочетох романа на Ина Вълчанова през 2008 година първоначално си помислих, че нямам нищо общо с този герой. С течение на времето, обаче, започнах сериозно да се идентифицирам с него и реших да направя филм“. Това сподели по време на дискусията режисьорът Костадин Бонев.

За премиерата на „Потъването на Созопол“ в Галерия София се събраха не само българи и чужденци, живеещи в Лондон, но и такива, които бяха специално дошли от Шотландия и Канада. Музикантите и актьори Стефан Вълдобрев и Васил Гюров сюрпризираха с изпълнение на няколко подбрани авторски песни от български филми. Сред тях бяха „Бряг с цвят най-зелен“ от филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008) и „Аз ли съм или не съм“ от „Пансион за кучета“ (2000).

Потъването на Созопол“ бе определен от публиката като „картина на импресионист“, която въздейства различно на всеки, а кинематографията бе оценена от зрителите като „брилянтна“. Режисьорът Костадин Бонев съобщи в Лондон, че само преди няколко дни филмът е получил номинации за музика и кинематография, както и за актьорски състав на Международния филмов фестивал в Милано.

След Лондон, „Потъването на Созопол“ ще бъде показан и в Ню Йорк.

БКИ Лондон отбелязва 100-годишнината на българското кино. Всеки месец се прожектират нови български филми и заглавия от класиката на българското кино. В програмата на Института до края на този месец предстои прожекция на филма „Осъдени души“ (1975), а през май ще бъде представен документалният филм от 2014 година „Последните черноморски пирати“.
Copyright © 2024 Dir.bg.