София Филм Фест в Кюстендил

07.08.2015 г.
София Филм Фест в КюстендилТретото издание на София Филм Фест в Кюстендил е факт благодарение на съвместните усилия с община Кюстендил и с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа”.

В рамките на три седмици – всеки петък и събота от 7 до 22 август 2015 г., на площад „Велбъжд” - Арката, жителите и гостите на града ще се радват на кино на открито, което ще предложи специална селекция от 12 филма от най-новото българско и световно кино.

Входът е свободен!

Откриването е днес от 21 ч. с филма "Урок" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева.
От 23 ч. първата фестивална вечер ще предложи на публиката още едно изкушаващо заглавие, а именно - филма на унгарския режисьор Кондрел Мундруцо „Белият Бог”, носител на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан ‘2014 и най-симпатичната награда от един от най-авторитетните фестивали в света - „Кучешката палма”, присъдена на две от 250-те четирикраки звезди.

В събота, 8 август от 21 часа, зрителите ще могат да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев.
В 23 часа фестът продължава с филма на Братя Дарден „Два дни и една нощ”, получил многобройни номинации, включително за „Златна палма” на Кан ’2014. В главната роля зрителите ще видят талантливата и очарователна Марион Котияр.

Вторият фестивален уикенд стартира на 14 август от 21 часа с уникалния филм на Вим Вендерс „Солта на земята”. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист.
Следващият филм за вечерта започва в 23:30 часа и се казва „Чудесата” на талантливата италианска режисьорка Аличе Рорвахер със специалното участие на Моника Белучи.

На 15 август в 21 часа - българско заглавие: „Омбре” на режисьора Захари Паунов. Публиката на Кюстендил ще се срещне с представители на филма и ще научи интересни факти около неговото създаване.
Вечерта завършва с филма на Фатих Акин „Раната” от 23 часа.

На 21 август в 21 часа е филмът на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон „Диви истории”. Ще видим шест отделни сюжета - истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл.
Същия ден от 23 часа в програмата е включен филмът „Феникс” на един от водещите съвременни немски режисьори, Кристиан Пецолд.

Третото издание на фестивала ще завърши на 22 август с два филма, които безспорно ще заинтригуват зрителите. Първият от тях започва в 21 часа и е един най-успешните български филми през последните няколко години – „Съдилището” на Стефан Командарев. Финал на фестивала ще постави в 23 часа филмът „Водачът”, чийто режисьор е любимецът на публиката Томи Лий Джоунс.

* * * * * * *

„София Филм Фест в Кюстендил” е част от мащабен кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна през март, регионалните издания на СФФ – в над 15 града на България, които се през последните четири години са част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Сараево, Клуж и Истанбул), прожекции от последните издания на фестивала в паркове, квартали и кафенета, както  и младежката програма на Дома на киното – „СФФ за учащи”.
Copyright © 2024 Dir.bg.