Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Алън Рикман / Alan Rickman

Дата на раждане - 21.02.1946
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Алън Рикман – недоброжелателният професор Снайпс от филмите за Хари Потър е един от най-уважаваните британски телевизионни и театрални актьори, известен по целия свят с ролите си в толкова различни филми като: „Умирай трудно”; „Боб Робъртс”; „Galaxy Quest” и „Наистина любов”.

Алън Сидни Патрик Рикман се ражда в Хамърсмит, Лондон на 21 февруари,1946, в семейство от ирландски и уелски произход. След като учи в Кралския колеж по изкуствата започва работа в областта на графичния дизайн. Но на 26 години спечелва стипендия и се записва в Кралската академия за драма, където учи от 1972 до 1974. Още в този период печели няколко театрални награди.

Докато работи на Бродуей, с него се свързва Джоуъл Силвър и му предлага ролята на Ханс Грубер в първия от филмите „Умирай трудно” (1988). Оттам нататък, Рикман се снима в много филми – „The January Man” (1989); той е шерифът на Нотингам в „Робин Худ: Принцът на крадците” (1991) на Кевин Костнър; Closet Land (1991); Close My Eyes (1991); Quigley Down Under (1991); Truly Madly Deeply with Juliet Stevenson (1992); Bob Roberts (1992); Mesmer (1994); An Awfully Big Adventure (1995); в „Разум и чувства” (1995) е полковник Брандън; „Майкъл Колинс” (1996), „Догма” (1999).

За ролята си в „Mesmer” е обявен за най-добър актьор на филмовия фестивал в Монреал. За „Разум и чувства” и „Майкъл Колинс” е номиниран за британските филмови награди BAFTA, а за играта си в „Робин Худ: Принцът на крадците” печели наградата BAFTA за най-добър актьор в поддържаща роля. За „Truly Madly Deeply”, „Close My Eyes” и „Робин Худ: Принцът на крадците”, читателите на Evening Standard го избират за киноактьор на годината. Сред по-новите му филми са: Blow Dry; The Search for John Gissing и Play (режисиран от Антъни Мингела).

За превъплъщението си в енигматичния и зловещ руски монах в продукцията на HBO „Разпутин” през 1996 Рикман печели Еми, Златен глобус и наградата на Гилдията на кино и телевизионните актьори за главна роля. За телевизията се е снимал още в: enefactors; Revolutionary Witness; Spirit of Man; Pity in History; Barchester Chronicles; Busted; Therese Raquin и „Romeo & Juliet”.

Рикман се изявява и като режисьор – освен работата си театъра, той е съсценарист и режисьор на филмовата версия на „The winter Guest” с Ема Томпсън. Филмът бе в официалната селекция на Венецианския филмов фестивал и спечели три награди, а по-късно бе обявен за най-добрия филм на кинофестивала в Чикаго.

Като актьор Рикман е не по-малко прочут и с работата си в театъра. Можем спокойно да обобщим, че докато в холивудските продукции играе предимно суперзлодей, то в театъра се радва на много по-голям избор. Като член на Кралската Шекспирова компания той играе в „Опасни връзки” едновременно на Уест Енд и на Бродуей, където бе номиниран за наградата Тони.

Сред постановките на Кралската Шекспирова компания, в които играе, са още: „Мефисто”; „Троил и Кресида”; „Както ви се харесва”;”Напразни усилия на любовта”; „Антоний и Клеопатра”; „Captain Swing” и „Бурята”. Но все пак повечето от театралните му роли са в съвременната драматургия и включват: „Fears and Miseries of the Third Reich” в глазгоуския Citizens; „The Carnation Game” и „The Summer Party” в Шефилд; „Commitments” и „The Last Elephant” в театър Bush; „Bad Language” в Хампстад; „The Grass Widow”; „The Lucky Chance” и „Чайка” в Ройъл Корт.

За Националния театър Рикман играе в (освен в „Антоний и Клеопатра”), главната роля в Хамлет под режисурата на Роберт Стуриа, знаменития ръководител на грузинския театър Руставели. Рикман е участвал и три пъти на фестивала в Единбург – веднъж с две пиеси – „The Devil is an Ass” и „Мяра за мяра”, с която е обиколил и Европа; „Братя Карамазови”, с която е бил на турне из СССР и с „Tango at the end of Winter”, с чиято остановка на Уест Енд, Рикман печели наградата на Time Out за най-добър актьор. Рикман е звездата и в „Private Lives” на Ноел Кауърд в театър Абери.

Сред ролите на Рикман в киното от последните години са тези в четирите филма за Хари Потър, в романтичната комедия „аистина любов”(2003) и гладът на депресирания робот Марвин в „Пътеводител на галактическия стопаджия (2005).

Нет Фокус

Филмография

Режисьор: Малки бъркотии Актьор: Война на дронове Малки бъркотии Обещание Гамбит Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 Алиса в страната на чудесата Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1 Хари Потър и Нечистокръвният принц Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт Наглите Парфюмът: Историята на един убиец Хари Потър и огненият бокал Хари Потър и затворникът от Азкабан Наистина любов Хари Потър и стаята на тайните Хари Потър и философският камък Фризьори Майкъл Колинс Разум и чувства Робин Худ: Принцът на разбойниците Умирай трудно Сценарист: Малки бъркотии Озвучен от: Алиса в огледалния свят Помощ, аз съм риба

Новини

4 трейлъра с бг субтитри от Лента / BS Films Нови герои и подробности за историята във втория трейлър на „Алиса“ Декстър Флечър дължи живота си на Алън Рикман Алън Рикман почина на 69 от рак Сериен убиец за Джони Деп Алън Рикман - холивудски злодей и звезда на театъра Дъстин Хофман като парфюмера Балдини Наистина комедия
Copyright © 2024 Dir.bg.