Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ума Търман / Uma Thurman

Дата на раждане - 29.04.1970
Място на раждане - Бостън, Масачузетс, САЩ

Ума e родeна в семейството на професор Робърт Търман, специалист по източни религии, подвизавал се и като будистки монах - първи американец в историята на такова поприще, а освен това посветен в религиозен сан от самия Далай Лама. Майка й е шведка - Нена Търман, психотерапевт, омъжена най-напред за легендарния гуру от ерата на хипитата Тимъти Лиъри.
Причудливото име Ума е дадено от нейния баща. Тя е наречена така в чест на индуистка богиня със същото име, означаващо "даряваща блаженство". На полинезийски пък името й означава "целувка", а на японски - "кон". Има трима братя със също толкова необичайни имена.

Преди да стане актриса, Ума Търман работи в Ню Йорк какво ли не - от миячка на чинии до фотомодел. Сред първите й запомнящи се роли е тази на Венера във филма на Тери Гилиъм "Барон Мюнхаузен" (1988). Същата година се снима и в "Опасни връзки" на Стивън Фриърс, в който создава великолепен образ на млада френска аристократка. Но името й нашумява след еротичната драма "Хенри и Джун" (1990), в която се превъплъщава в облика на безкрайно съблазнителната, невинно-порочна, жертвена и саморазрушителна Джун Милър, съпруга на знаменития американски писател Хенри Милър.

Подобно на други водещи актриси от своето поколение, Търман е способна да се преобразява в най-различни, понякога напълно противоположни роли. Така например, зрителите, които са се възхитили от нейната игра в знаменития филм на Куентин Тарантино "Криминале" (1994), може да останат изненадани изпълнението й в приключенски филм като "Батман и Робин" (1997). За участието си в "Криминале", в който партнира на Джон Траволта, Ума за първи път е номинирана за "Оскар" и се нарежда сред звездите на Холивуд. Преди това тя играе редом до Ричард Гиър в “Окончателен анализ” (1992) и до Робърт Де Ниро в “Лудото куче и Глори” (1993).

Една от последните интересни роли на Ума Търман е във филма на Джеймс Айвъри "Златният бокал" (2000), в който играе невярната съпруга на Ник Нолти. За телевизионния филм "Истерична слепота" (HBO, 2002) получава Златен глобус. През есента на тази година ще излезе и новата продукция на Куентин Тарантино "Убий Бил" (2003), в който на Ума Търман е отредена централна роля. Тарантино счита Търман за своята муза.

Личен живот:
През май 1998 г. се омъжва за своя партньор Итън Хоук от фантастичния филм "Гатака" (1997). Имат две деца, дъщеря и син, но се развеждат през 2004 г. Това обаче е неин втори брак - преди това е била омъжена (1990-1992) за актьора Гари Олдман, но неговото пиянство и чести изневери стават причина за бързата им раздяла. През 2007 г. в Италия се запознава, а през 2008-2009 е сгодена за френския финансист, актьор и продуцент Арпад Бюсон (който вече има две деца от предишната си връзка с австралийския модел и актриса Ел Макферсон), живеещ в Лондон милиардер, след което се разделя с него, но отново се събират през 2011 г. От 2012 г. стават родители на дъщеря, родена в Ню Йорк - Ума кръщава дъщеря си със 7 имена: Росалин Аруша Аркадина Алталун Флорънс Търман-Бюсон с прякор Луна. Окончателно се разделя с Бюсон през 2014 г. заради работния си график, следва съдебен спор за родителски права, който Ума Търман печели през януари 2017 г. От октомври 2020 г. живее с американския архитект Питър Сабет.

Филмография

Актьор: Hollywood Stargirl Войната с дядо Къщата, която Джак построи Повелителят на кухнята Нимфоманка 1 Нимфоманка Бел Ами Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Похитителят на мълнии Съпруга по неволя Мигове Моята супер бивша Игра по ноти Малки тaйни Продуцентите Убий Бил - част 2 Убий Бил Заплащането Истерична слепота Дженифър 8 Лента Златният бокал Сладък и гаден КЛЕТНИЦИТЕ Отмъстителите Гатака Батман и Робин Като куче и котка Криминале Хенри и Джун Опасни връзки Приключенията на барон Мюнхаузен

Новини

Куентин Тарантино обмисля „Убий Бил 3“ "Войната с дядо" с Де Ниро отложена за 2018 г. Робърт Де Ниро срещу непослушно хлапе Ума Търман гледа “Western“ в Кан заедно с братя Чучкови Уил Смит и Паоло Сорентино в журито на Кан 2017 70-и фестивал в Кан 2017 - пълна програма Ума Търман влезе в проекта на Ларс фон Триер Венеция: първи пълнометражен VR филм Тарантино подготвя „Убий Бил 3” София Вергара в „Британците идват” "Birdman" победи фаворита "Юношество" на наградите Готам Скандална биография на Робърт Де Ниро Ще има и женски вариант на “Непобедимите” Робърт Патинсън и Ума Търман заедно на големия екран Ума Търман срещна любовта Ума Търман е супержена Заместничката Ума Търман Златен Глобус – номинациите за 2005 г. Романтична любов за Ума Итън Хоук преодоля провала на брака си Ума Търман и Дарил Хана не могат да се понасят Когато големите очи на Ума Търман гледат от екрана
Copyright © 2024 Dir.bg.