Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Венсан Касел / Vincent Cassel

Дата на раждане - 23.11.1966
Място на раждане - Париж, Франция

Заедно с верния си приятел и колега Матийо Касовиц, Венсан Касел става популярен в средата на 90-те години като един от привличащите най-силно внимание и предизвикващи възхищение млади актьори. Мачо, с твърд поглед и изглеждащ постоянно готов за бой, Касел въплъщава суровата мъжественост на актьорите-икони във френското кино като Жан Пол Белмондо и служи като убедителна изява на задълбочаващия се процес на културни напражения във Франция в края на 20-ти век.

Доказателство за таланта на Касел е, че неговите екранни персонажи никога не приличат на карикатури и благодарение на чара и разностранността си е в състояние да работи във филми, вариращи от сериозни градски драми до леки романтични комедии.

Син на изтъкнатият френски актьор Жан-Пиер Касел, Венсан е роден в парижкия квартал Монмартър. На 17 години постъпва в цирково училище и следващите няколко години се стреми да избягва актьорските изяви, защото и двамата му родители (майка му е журналист) не искат да навлиза в киното. В крайна сметка киното грабва Касел през 1991 г., когато той получава малка роля във филма на Фелипе де Брока “Les Cles du Paradis”. Две години по-късно се наслаждава на първата си съвместна работа с Матийо Касовиц в “Metisse” - романтична комедия, в която Касел е в ролята на евреин боксьор и по-голям брат на героя на Касовиц. Касел отново е пред камерата заедно с Касовиц в “L’Haine”, където отново е евреин - дребен измамник в престъпните кръгове на Париж в компанията на двама приятели и пистолет. Филмът получава изненадващ международен успех, Касел е удостоен с номинации за Най-добър актьор и Най-обещаващ млад актьор за ролята си на млад човек, който не може да примири своите недостатъци с тези на обществото – образ, който се превръща в нещо като запазена марка за него.

Актьорът започва да се появява и в англоезични филми, като продукцията на Мърчант-Айвъри “Джеферсън в Париж” (1995) и в главните роли в поредица френски филми като “Апартаментът” (1996), където играе заедно с Моника Белучи. Касел и Белучи отново играят заедно и в “Come Mi Voui” (1996), а края на 90-те сключват брак.

Към края на века творческата биография на Касел се обогатява с нови филми – както френски, така и международни продукции: “Елизабет” (1998), където той играе дук Д’Анжу, “От Русия с любов” на Джез Бътъруорт (2000), романтична драма, в която Касел и Касовиц са братовчедите Никол Кидман – поръчаната по пощата руска годеница на Бен Чаплин. На следващата година Касел е във филма си, събрал може би най-много зрители засега – стилизираното кунг-фу-хорър-екшън-историческо приключение “Братството на вълка”.

Следват “Пурпурните реки” отново на Матийо Касовиц, а същата година Касел дава и гласа на Робин Худ в компютърното анимирано приключение “Шрек”. Касел е в главната роля в “Необратимо” - един от филмите, за които се говори най-много през 2002. През 2004 на екран излизат още 3 филма с участието на Венсан Касел, от които се надяваме видим Blueberry – любимия филм на самия актьор и продължението на “Бандата на Оушън”.

В личния си живот, Касел има брак (1999 - 2013) с Моника Белучи, от която има две дъщери. От 2016 г. излиза с живеещата в Лондон френски модел Тина Кунаке, която е с 30 години по-млада от него, а през август 2018 г. се жени за нея във Франция. През 2019 г. им се ражда дъщеря, а през март 2023 г. двойката се разделя.

Филмография

Актьор: Тримата мускетари: Милейди Тримата мускетари: Д'Артанян Тримата мускетари Астерикс и Обеликс: Средното кралство Щастието на някои Underwater Светът е твой Липсващото досие Гоген Филмът на моя живот Просто краят на света Джейсън Борн Приказка за приказките Моят крал Дете 44 Рио, обичам те Красавицата и звярът Транс Опасен метод Черен лебед Бандата на Оушън 3 Шейтан Извън релcи Бандата на Оушън 2 Тайни агенти Блубъри От Русия с любов Необратимо Пурпурните реки Жана Д’Арк Елизабет Малки неудобства Омраза Гоген – пътуване до Таити Продуцент: Липсващото досие Просто краят на света Красавицата и звярът Необратимо Озвучен от: Огнено сърце Финиъс и Фърб - Филмът: Отвъд второто измерение

Новини

46 филма на CineLibri 2018 София Филм Фест за учащи – Есен ‘17 Сезар 2017 - пълен списък на наградените Пореден англоезичен римейк на европейско кино: "Тони Ердман" Италианката Моника Белучи получи символа на Франция Венсан Касел ще е лошият в новия филм за Борн Ема Уотсън в игрална версия на "Красавицата и звяра" Киномания 2014 от 13 ноември Росарио Доусън и Венсан Касел - във филма на Дани Бойл, “Trance” 11-и София филм фест Кроненбърг изтезава Венсан Касел Венсан Касел в сатанински трилър Кафкиански трилър “Необратимо” разтърсващ
Copyright © 2024 Dir.bg.