Квадратът

The Square

Швеция, Дания, Германия, Франция | 2017г | 142 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 25.08.2017
Премиера в България: 13.04.2018
Производител: Plattform Produktion, Arte France Cinema, Coproduction Office, Essential Filmproduktion, Film i Vaest, Magnolia Pictures
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Златна палма и награда "Vulcain" от фестивала в Кан 2017 г.
6 награди от Европейски филмови награди 2017 г. (най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добра сценография, най-добра европейска комедия, най-добър европейски актьор - Клес Банг)
Награда Гоя 2018 г. (най-добър европейски филм)
Номинация за Златен глобус 2018 г.
Номинация за Оскар 2018 г. (за най-добър чуждоезичен филм)

Сатира на нашето време - чувството за общност, моралната смелост, нуждата от егоцентризъм във все по-несигурен свят.
Кристиан (Клес Банг) е куратор на музей за съвременно изкуство. Той е разведен, баща на две деца, шофира електрически автомобил и подкрепя добри каузи. Подготвя се за следващото си шоу - "Квадратът", което представлява инсталация с подкана към минувачите за алтруизъм и отговорност към съгражданите.

Но не винаги е лесно да живееш според собствените си разбирания. Глупавата реакция на Кристиан към кражбата на телефона му го води до срамни ситуации. Междувременно, пиар агенцията на музея е създала кампания за "Квадратът", при което обществената реакция вкарва него и музея в екзистенциална криза.

„Този филм е посветен на тоталната принуда към политическа коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е толкова богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща.
Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!”
Педро Алмодовар

Прожекции на София Филм Фест: 11.-28.03.2018 г.
Прожекция в Дом на киното - София: 01.09.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Рубен Йостлунд
В ролите: Клес Банг, Елизабет Мос, Доминик Уест, Тери Нотари, Кристофер Лесьо, Марина Шиптенко
Сценарист: Рубен Йостлунд
Продуценти: Филип Бобе, Ерик Хемендорф
Оператор: Фредрик Венцел
Copyright © 2024 Dir.bg.