Юмруци в пръстта

Fists in the Soil

- 7.2/10

За филма

В разпространение от: 21.01.1980
Премиера в България: 21.01.1980
Производител: Бояна филм

Филм за шестте ястребинчета - деца от с. Ястребино, разстреляни на 20 декември 1943 г. заедно с родителите си за подпомагане на нелегални членове на БЗНС.

Годините на антифашистката борба. В едно село пристига жандармерийската част на поручик Янкулов (Иван Иванов), който някога е бил учител тук. Много неща в селото са се променили: бившият му колега, учителят Иван Кабанеца (Антон Горчев) е станал командир на партизански отряд, а Мария (Виолета Гиндева) – момичето, което е обичал, - се е оженила за Кабанеца.

Жандармерийската част трябва да ликвидира местния партизански отряд и неговите ятаци. Янкулов е убеден, че новият ред трябва да се отстоява с цената на всичко. Негов идеал в това отношение е хитлерова Германия. Но действителността разсейва илюзиите на Янкулов. Почитателят на Ницше, на идеята за „свръхчовека”, постепенно разбира жестоката алтернатива – трябва да стане убиец, за да оправдае полицейската униформа.

Арестувани са всички близки на партизаните – жени, деца и старци. Военният камион пъпли по планинския скат и оставя след себе си трупове... за да завърши своя път в пропастта. След него остава облак дим, който, след като се разсейва, открива партизанската колона, поела своя път.

Кастинг

Режисьор: Милен Гетов
В ролите: Аня Пенчева, Григор Вачков, Антон Горчев, Иван Иванов, Виолета Гиндева, Николай Бинев, Никола Тодев, Пепа Николова, Мария Каварджикова, Елефтери Елефтеров
Сценаристи: Никола Статков, Иван Славков
Продуцент: Стефан Цветков
Музика: Тончо Русев
Оператор: Ивайло Тренчев
Copyright © 2024 Dir.bg.