В навечерието

Накануне

СССР, България | 1959г | 88 минути | Драма , Исторически , Романтичен | Официален сайт
- 1/10

За филма

В разпространение от: 21.12.1959
Премиера в България: 21.12.1959
Производител: Мосфилм, Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

"On the Eve" (черно-бял)
По едноименния роман (1860 г.) на руския писател Иван Тургенев.

Средата на XIX век. Действието във филма се гради около историята за любовта между Елена Стахова (Ирина Милополская) и българския патриот Дмитрий Инсаров (Любомир Кабакчиев), борещ се за освобождението на своята родина от османско владичество. Влюбените преодоляват съпротивата на родителите на Елена и очакват вести от България, надявайки се да се присъединят към борците за свобода.

В навечерието на тяхното заминаване Дмитрий умира, повален от неизлечима болест. Елена заминава за България заедно с неговите приятели, за да продължи делото му.

Владимир Петров:
„Мисля, че романът на Тургенев дава възможности за съвместна съветско-българска продукция не само и не главно поради това, че един от главните герои, Инсаров, е българин. „В навечерието” е революционна класика на руския и на българския народ. Още навремето този роман е имал голям успех в Русия. Той е бил настолна книга и за българските революционери, заедно с „Какво да се прави” на Чернишевски.

Старали сме се пределно точно да пренесем на екрана Тургеневския роман, да съхраним неговия образен строй, неговите прекрасни диалози. Главното беше да се пресъздаде историческата атмосфера. Българският актьор Любомир Кабакчиев дълбоко е почувствал Тургеневския образ и по време на цялата своя работа запази творческото си вълнение и увлеченост.”

Прожекция в кино Одеон: 13.04.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Владимир Петров
В ролите: Любомир Кабакчиев, Ирина Милополская, Борис Ливанов, Олга Андровска, Всеволод Сафонов, Олег Табаков
Сценаристи: Владимир Петров, Орлин Василев
Музика: Арам Хачатурян
Оператор: Въло Радев
Copyright © 2024 Dir.bg.