Улицата на кошмарите

Nightmare Alley

САЩ | 2021г | 150 минути | Драма , Психо , Трилър | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 17.12.2021
Премиера в България: 21.01.2022
Производител: Searchlight Pictures, Walt Disney
Разпространител: Форум Филм България

По едноименния роман (1946 г.) на американския писател Уилям Линдзи Грешъм.

Амбициозен сладкодумец с талант да манипулира хората с няколко добре подбрани думи се захваща с жена психиатър, която е още по-опасна от него.

Стан Карлайл (Брадли Купър) започва работа от хамалин в карнавал и се издига до водещ на собствено шоу. Той е преминал през мистериозен тунел, но успехът му се дължи по-скоро на сделка, която е сключил с фаталната жена д-р Лилит Ритър (Кейт Бланшет).

Живата реклама, викач на карнавала е Клем (Уилем Дефо), Моли (Тони Колет) също работи там, атракцията като силен човек е Бруно (Рон Пърлман), замесен е и богатият индустриалец Езра Гриндъл (Ричард Дженкинс). В началото Стан и Лилит се забавляват, мамейки на дребно различни хора. В един момент обаче психиатърката вдига залозите и решава да изиграе и своя партньор.

Чрез различни трикове, които заимства от своята колежка Моли, както и с помощта на приятелката си Зийна (Руни Мара), Стантън създава впечатлението, че е могъщ медиум, способен да чете умовете на хората. Първоначално идеята е просто да впечатлява и забавлява тълпата на карнавала, но стремежът към слава и богатство става причина представлението да се превърне в средство за финансови измами, чиято цел са по-заможните жители на града. Така Стантън попада в полезрението на д-р Лилит Ритър, която се опитва да го изобличи като шарлатанин, но впоследствие става част от схемите му.

Единствените чудовища във филма са хората. Борещите се за оцеляване и по-добър живот, често имат подтик да съсипят тези, които смятат за по-големи късметлии. Те рационализират и оправдават действията си по много начини и понякога може да са прави, но когато няма граница, която да те спре, е лесно да се изгубиш в бездната. Възможно ли е Стантън да се върне в правия път? Това е и основната мистерия в историята.

Снимките са осъществени през януари и септември-декември 2020 г. в САЩ и Канада.

Кастинг

Режисьор: Гийермо дел Торо
В ролите: Кейт Бланшет, Пoл Андерсън, Руни Мара, Брадли Купър, Мери Стийнбъргън, Тони Колет, Уилем Дефо, Рон Пърлман, Дейвид Стратеърн, Тим Блейк Нелсън, Ричард Дженкинс, Джим Бийвър, Холт Маккалани
Сценаристи: Гийермо дел Торо, Ким Морган
Продуценти: Гийермо дел Торо, Джей Майлс Дейл
Музика: Нейтън Джонсън
По книгата на: Уилям Линдзи Грешъм
Оператор: Дан Лаустсен
Copyright © 2024 Dir.bg.