Питай прахта

Ask the Dust

САЩ | 2006г | 117 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 10.03.2006
Премиера в България: 07.04.2006
Премиера на DVD: 27.11.2006
Производител: Paramount Pictures
Разпространител: Diema Vision
Разпространител DVD: Diema Vision

Почитан от Чарлс Буковски и заемащ свещено място в литературата на Лос Анджелес, едноименният роман (1939 г.) на Джон Фанте пулсира с уязвимата, но изпълнена с надежда поезия за копнежите на т.нар. “аутсайдери”.

Любовната история, основана на връзката любов-омраза, обгръща не само борбата между писателя Артуро Бандини (Колин Фарел) и сервитьорката Камила Лопес (Салма Хайек), но и напрежението между елитна Америка и останалите хора, между личностната реализация и срама, между високия до небето град и естествения, див континент.

Сценаристът Робърт Таун очевидно е идеалният “преводач” на тази въздействаща книга за големия екран.

Четвъртият режисьорски опит на Таун е изключително красиво пресъздаване на Лос Анджелес от 30-те (заснето в Южна Африка)с оператор Калеб Дешанел ('Страстите Христови'), разкриващо линията на действие в бляскава пустинна светлина и ситен пясък, просмукващ градските улици. Филмът запазва тона на книгата – мрачен и изпълнен с болка.

Артуро среща мексиканската красавица Камила, която работи в "Columbia Cafe", където той похарчва последните си 5 цента за нещо, което трудно може да се пие. Привличането между тях бързо намира израз в жестокост! Артуро намира развлечение в това да разклати нейната високомерна самоувереност, предизвиквайки срама й от това, че не е “истинска” американка.

Започва един “танц за двама”, в който всеки с лекота открива слабите страни на другия – особено лесно, когато тези слаби страни са почти еднакви.

Кастинг

Режисьор: Робърт Таун
В ролите: Доналд Съдърланд, Колин Фарел, Джъстин Кърк, Айдина Мензел, Салма Хайек, Айлийн Аткинс
Сценарист: Робърт Таун
Продуцент: Том Круз
Музика: Рамин Джавади, Ейтор Перейра
По книгата на: Джон Фанте
Оператор: Калеб Дешанел
Copyright © 2024 Dir.bg.