Добрият пастир

The Good Shepherd

- 10/10

За филма

В разпространение от: 22.12.2006
Премиера в България: 06.04.2007
Производител: Universal Pictures
Разпространител: Тандем филм
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2007 г. (декори)
Номинация за наградата на Американското кинематографично дружество 2007 г. (за операторски постижения, Робърт Ричардсън)
"Сребърна мечка" от кинофестивала в Берлин 2007 г. за изключителен артистичен принос; номинация за "Златна мечка" (Робърт Де Ниро)



Бурните ранни години на Централното разузнавателно управление през зимата на един човешки живот – това е залегнало в основата на „Добрият пастир”, шпионска драма с участието на носителите на “Оскар” Мат Деймън, Анджелина Джоли и Робърт Де Ниро, с режисьор Робърт Де Ниро.

Едуард Уилсън (Мат Деймън) знае цената на дискретността – умението да пази тайна и понятието за чест са му внушени още от дете. Още като студент в Йейл, възторжен и жаден за знания, той е поканен да стане член на тайното общество “Череп и кости”, братство и инкубатор на бъдещи световни лидери. Острият ум, безупречната репутация и искрената вяра в американските ценности правят Уилсън идеалният кандидат за разузнавателното поприще и по време на Втората световна война той е поканен на работа в ОСС, предшественицата на ЦРУ.

Един от тайните основатели на ЦРУ, Уилсън работи в организация, в която двуличието е задължително и нищо не се приема за чиста монета. Постепенно идеализмът му отстъпва пред нарастващата подозрителност, породена от обхваналата света параноя на Студената война. Методите на Уилсън са възприети като стандартна оперативна практика, а той самият се превръща в един от действащите ветерани на ЦРУ, воюващ неуморно с двойника си от КГБ.

Ала за отдадеността на Родината той е принуден да плаща все по-висока цена. Нито съпругата му Клоувър (Анджелина Джоли), нито любимият му син могат да го отклонят от пътя, който неминуемо го принуждава да пожертва всичко в името на работата.
Copyright © 2024 Dir.bg.