Два филма с българско участие с наградите на SO INDEPENDENT

03.11.2015 г.
Два филма с българско участие с наградите на SO INDEPENDENTДва филма с българско участие взеха първите по рода си награди „Независим дух на София”. Призовете бяха връчени снощи във финалната вечер на шестото издание на фестивала за независимо американско кино So Independent. Тази година форумът се проведе за първи път у нас с партньорството на Националния дворец на културата (НДК).

Трофеите са дело на живеещия във Франция художник Стефан Николаев и бяха връчени от зам.-кмета на София Дончо Барбалов, Михаела Петрова от Продуцентски център НДК и от основателя и директор на So Indepenent Жана Караиванова.

„На финала сме на едни невероятни 11 дни, в които бяхме заедно, срещнахме се в пълни киносалони, говорихме за кино в Литературен клуб „Перото” и бяхме обградени от радост. Благодаря на НДК и на неговия директор Мирослав Боршош за прекрасното партньорство. Тази година наградите „Независим дух на София” бяха определени от публиката, а догодина това ще направи международно жури. Фестивалът беше още по-специален, защото се проведе в годината, в която отбелязваме стогодишния юбилей на българското кино, а София носи титлата „Творчески град на киното” на ЮНЕСКО”, каза при награждаването Жана Караиванова.

Оригиналните бронзирани призове, наподобяващи жълтите павета на столицата, отидоха съответно при „Докоснати от огъня“ на режисьора Пол Далио за най-добър игрален, и „Глутницата” на Кристал Мозел за най-добър документален филм. Продуценти на игралната лента са Кристина Николова, Спайк Лий и Кейти Холмс, оператор е Александър Станишев, а документалният филм е продуциран от Изабела Ценкова и Кристал Мозел.

„Щастлив съм, че Столична община отново е партньор на So Independent, а трофеите носят в себе си частица от емблематичните жълти павета. С лек хумор ще отбележа, че имаме достатъчно от тях, за да награждаваме филми още поне 200 години напред”, каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

Михаела Петрова от Продуцентски център НДК поздрави екипа на фестивала и сподели от сцената, че НДК вече се е доказал и като място, където може да се случва качествено кино.

Веднага след награждаването, гостите на церемонията видяха ексклузивната за България прожекция на филма „Септември в Шираз“. Това е първият американски филм, изцяло заснет и осъществен от български екипи, в който главните роли са поверени на Ейдриън Броуди и Салма Хайек. На закриването на фестивала лентата беше представена от един от продуцентите - Лес Уелдън, в компанията на част от актьорите и екипа на хитовата продукция.
Септември в Шираз” е първокласен филм, заснет изцяло в България, в който 99% от екипа е български. Той е поредното доказателство, че хората тук са талантливи и се справят чудесно с киноиндустрията на световно ниво”, сподели той.

Партньори на шестото издание на So Independent – София са: Столична община, Министерство на външните работи, НДК, Зайтгайт Венчърс.

Организатори на So Independent: Юнайтед продъкшън, Фондация за българо-американски културен обмен, Фондация "Българска култура в чужбина".
Copyright © 2024 Dir.bg.