5 филма от програмата на “Киномания” сред номинираните за Европейските филмови награди

11.11.2015 г.
5 филма от програмата на “Киномания” сред номинираните за Европейските филмови наградиЕвропейската филмова академия тази година ще връчи своите все по-престижни награди за 28-и път - на церемония в Берлин на 12 декември 2015 г.

Преди 4 дни в Севиля бяха обявени номинациите във всички категории. Някои от най-силните европейски филми ще бъдат показани и в програмата на КИНОМАНИЯ 2015 (12-29 ноември): "Младост", "Моята майка", "Съвсем Нов завет", "45 години" и "Казвам се Самба".

Безспорният шедьовър на годината – новият филм на Паоло Сорентино “Младост” ("Youth" - "La giovinezza"), е с най-много номинации - в цели 5 категории: за най-добър филм, режисура, актьор (Майкъл Кейн), актриса (Рейчъл Вайс) и сценарий (Паоло Сорентино).

Майсторският и затрогващ филм на Нани Морети “Моята майка” е сред фаворитите за режисура и актриса на Маргерита Буи.

Феноменалният хит “Съвсем Нов завет” е номиниран за най-добра комедия.

Някои от наградите бяха обявени предварително, без номинации, и именно “Съвсем Нов завет” е отличен за сценографската работа на Силви Олив със следната мотивация на журито: “Дизайнът следва сюжета по красив, забавен и артистичен начин, съчетавайки реалното и сюрреалното с много иронична фантазия”.

Британската легенда Шарлот Рамплинг и партньорът й Том Кортни, които вече бяха отличени със “Сребърна мечка” на Берлинале за ролите си в “45 години” ("45 Years", Великобритания 2015 г.), сега са номинирани и за Европейската филмова награда. Филмът е номиниран и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество.

Още един филм от програмата на КИНОМАНИЯ 2015 е сред фаворитите за Наградата на публиката – френският хит “Казвам се Самба("Samba", 2014 г.) на режисьорите Ерик Толедано и Оливие Накаш, които с предишния си филм "Недосегаемите" (2011) превърнаха чернокожия актьор Омар Си в световна звезда. В новия им филм си партнират Шарлот Рамплинг и Тахар Рахим.

При все че е с диалог на френски език, “Съвсем Нов завет” на Жако Ван Дормел е и белгийското предложение за номинация за “Оскар”.

Програмата на КИНОМАНИЯ улучва и още един националeн фаворит – руското предложение за номинация за “Оскар” е екранизацията на Никита Михалков по мотиви от две произведения (1918 - 1925 г.) на руския писател и поет Иван Бунин, първи носител на Нобелова награда за литература от Русия - “Слънчев удар("Солнечный удар", 2014 г.).

КИНОМАНИЯ 2015 ще започне утре, на 12 и ще продължи до 29 ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

===

Вижте пълната програма на фестивала (източник: "Площад Славейков"):Copyright © 2023 Dir.bg.