Йоахим Триер взе най-тежката фестивална награда в света

21.11.2015 г.
Йоахим Триер взе най-тежката фестивална награда в света41-годишният норвежки режисьор, роден в Дания - Йоахим Триер (на снимката) вчера вечерта спечели своя втори "Бронзов кон" от кинофестивала в Стокхолм с драмата си "По-силно от бомби" ("Louder Than Bombs"), която бе номинирана и за Златна палма в Кан. Информацията е на "Варайъти".

Българската премиера на филма, който е копродукция на Норвегия, Франция и Дания, е на 25 март догодина, а в главната роля е американската звезда Джеси Айзенбърг (номиниран за Оскар, Златен глобус и BAFTA за "Социалната мрежа"). Участват още Дейвид Стратеърн, Гейбриъл Бърн и Изабел Юпер.

"Бронзов кон" е буквално най-тежката фестивална награда в света - с тегло 7.3 килограма, статуетката изобразява фигура от шведския фолклор. От старта на фестивала в Стокхолм през 1990 г., тя се връчва на наградените за цялостно творчество, за визионерство и за най-добър филм.

Йоахим Триер върви постъпките на Куентин Тарантино, който на два пъти спечели "бронзов кон" - с "Глутница кучета" (1992) и "Криминале" (1994). За норвежеца, първата му шведска награда бе за "Осло, 31 август" (2011).

Филмът "Mediterranea" на итало-американеца Джонас Карпиняно си отиде с 2 "алуминиеви коня" за най-добър дебют и за актьор, както и с наградата от Telia Film, предоставяща 100 000 крони (около 10 800 евро) за този, който се наеме да разпространи филма в Швеция.

Журито бе председателствано от китайския документалист и авангардист, бивш дисидент Ай Уейуей, а членове бяха шведската продуцентка Мими Спонг и още 4 режисьора. Най-добър документален филм стана китайският "Бегемот", отличен по-рано и на фестивала във Венеция.

Наградата на ФИПРЕСИ - за най-добър филм в секция "Открита зона", за по-утвърдени режисьори - получи френската комедия "Асфалт" ("Macadam Stories") на Самюел Баншетри, с участието на Изабел Юпер.

Наградата за "изгряваща звезда", сред предишните получатели на която е Алисия Викандер, отиде при 30-годишната Алиет Офейм.

Тази година бе учредена и "награда за въздействие" (Impact Award), предоставяща 1 милион шведски крони - тя бе получена от индийската режисьорка Лийна Ядав за драмата "Parched" ("Засъхнал").
Copyright © 2024 Dir.bg.