Три филма финалисти за наградата LUX на Европейския парламент

22.11.2015 г.
Три филма финалисти за наградата LUX на Европейския парламентНа 24 ноември 2015 г. на тържествена церемония в Страсбург, Франция, председателят на европейския парламент Мартин Шулц лично ще връчи наградата LUX на един от тримата финалисти в тазгодишната надпревара.

Те са „Медитеранеа“ ("Mediterranea" - Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар) на Джонас Карпиняно, „Мустанг“ ("Mustang" - Турция, Франция, Катари и Германия) на Денис Гамзе Ергювен и „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В петък филмът "Mediterranea" на итало-американеца Карпиняно получи 3 награди от кинофестивала в Стокхолм, Швеция, сред които два "алуминиеви коня" - за най-добър дебют и за актьор. Неговата лента има и две номинации за награди от кинофестивала в Кан тази година.

Турската режисьорка Денис Гамзе Ергювен описва историята на пет сестри от село в северна Турция, измъкващи се от ограниченията на предразсъдъците. Драмата има вече 18 награди от ралични фестивали, включително от Кан, Чикаго, Шанхай, Сараево и други.

На церемонията ще присъстват режисьорите на трите филма.

Акцент на наградата, връчвана от 2007 г. насам и чието име съвпада с единицата за осветеност - лукс, е в подпомагане на дистрибуцията на филмите-финалисти, която в Европа е затруднена, за разлика от североамериканския пазар. Със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз, филмите ще пътуват заедно в повече от 40 града на 28-те страни-членки, като ще бъдат излъчвани в рамките на "LUX Film Days"; печелившият филм се адаптира и за хората с увреден слух и зрение. Турнето се осъществява в продължение на 4 месеца, от октомври 2015 до януари 2016 г. За наградата "LUX" отговаря Комисията по култура и образование на ЕП с председател Силвия Коста (Италия, на 66 г.).

Победителят се определя чрез гласуване от 754-те депутата в ЕП, което се осъществява електронно през интранет-сайта на институцията. Филмът, получил най-много гласове, се обявява за победител.

Български журналисти, сред които Стаси Кара, са удостоени с покана за събитието поради приноса си в промотирането на общоевропейските ценности във филмовото изкуство. След церемонията по връчването на наградата LUX, ще се проведе семинар за журналисти с дебат за връзката между културните и политически институции. Семинарът ще насочи вниманието върху новата идентичност на европейските граждани и публика.

В следващи издания на телевизионното предаване “Като на кино” по bTV Cinema, зрителите ще видят ексклузивни интервюта с екипите на лентите-финалисти и специалните гости на церемонията по връчване на наградата LUX.

В България, трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18.30 ч. в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки – Дом на киното Пловдив и Европа Директно Пловдив.
Copyright © 2024 Dir.bg.