9 заглавия в шортлистата за номинации за чуждоезичен Оскар

18.12.2015 г.
9 заглавия в шортлистата за номинации за чуждоезичен ОскарВчера стана известно, че към следващата фаза на гласуване за 88-ите награди Оскар продължават девет неанглоезични филма.

Сред тях не е филмът "Съдилището", чийто продуцент и режисьор Стефан Командарев написа в социалната мрежа: "За съжаление, не сме в shortlist-a на 9-те финалиста за чуждоезичен Оскар. Бяхме много близо, до последно специализираните медии в Холивуд ни слагаха сред топ кандидатите, т.нар. frontrunners. Направихме скромна, достойна и прозрачна кампания. Българското кино и филмът “Съдилището” бяха оценени, харесвани и аплодирани. Благодаря на всички приятели и партньори за добрата работа!"

Списъкът бе стеснен от първоначалните 80 заглавия от цял свят, считани за подходящи. Ето кои 9 филма продължават напред:

Белгия със "Съвсем Нов завет" (фантастика, комедия), реж. Жако Ван Дормел;
Колумбия с "El abrazo de la serpiente" ("Прегръдката на змията", приключенска драма), реж. Сиро Гера;
Дания с "Krigen" ("Война", военна драма), реж. Тобиас Линдхолм;
Финландия с "Miekkailija" ("Фехтовчик", спортна драма), реж. Клаус Херьо;
Франция с "Мустанг" (драма), реж. Дениз Ергювен;
Германия с "Im Labyrinth des Schweigens" ("В лабиринта на мълчанието", драма), реж. Джулио Ричарели;
Унгария със "Saul fia" ("Синът на Саул", хорър трилър), реж. Ласло Немеш;
Ирландия с "Viva" ("Вива", драма), реж. Пади Бренаа;
Йордания с "Вълк" (приключенски трилър), реж. Наджи Абу Нуар.

Гласуването в категорията минава през два етапа. На първия, комитет от няколкостотин члена на Академията, базирани в Лос Анджелес, гледат кандидатурите от средата на октомври до 14 декември. Шортлистата се състои от 6 филма според техния избор плюс 3 допълнителни селекции, гласувани от изпълнителния комитет на Академията, отговарящ за чуждоезичните филми.

Официалните номинации ще бъдат сведени до 5 и ще бъдат обявени заедно с всички останали номинации за Оскар на 14 януари 2016 г., четвъртък, в 5:30 ч. сутринта по PST (19:30 ч. българско време на 13 януари).

Интересното тази година е, че 7 от 9-те филма са европейски. Има 1 от Близкия Изток и 1 от Южна Америка. Няма нито един от Азия, от Африка, Австралия или Северна Америка.

Сред непреминалите на следващ етап има филми от т.нар. "висок профил" - заглавия с множество награди от фестивали или с големи касови приходи. Гласувалите в категорията чуждоезични филми обаче обещават, както обикновено и неясно, че след като публиката види филмите, ще разбере защо предпочетените ленти са излезли напред.

Самата церемония по обявяване на победителите ще се състои на 28 февруари, неделя, в Dolby Theatre в Холивуд, като ще бъде излъчвана от телевизия ABC.

На снимката: кадър от "Синът на Саул"
Copyright © 2024 Dir.bg.