Оповестяването на номинациите..."/> Кино

Томас Нюман с 89-та номинация за Оскар, осем актьори - с 1-ва

16.01.2016 г.
Томас Нюман с 89-та номинация за Оскар, осем актьори - с 1-ваОповестяването на номинациите за наградите "Оскар" даде пореден повод за гордост на музикалната фамилия Нюман. Тя се оказа най-номинираното семейство в историята на отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, предаде AP.

Списък с номинациите.

За оригиналната музика към филма "Мостът на шпионите", 60-годишният Томас Нюман от Лос Анджелес получи 13-ата си поредна номинация за "Оскар". С нея номинациите на музикалната фамилия Нюман - включваща Алфред, Лайнъл, Емил, Томас, Дейвид и Ранди - стават общо 89! Това е повече от което и друго семейство в историята на "Оскар"-ите.

Силата се оказа на страната и на легендарния филмов композитор Джон Уилямс. За музиката към касоразбивача "Междузвездни войни: Силата се пробужда" 83-годишният нюйоркчанин Уилямс беше номиниран за "Оскар" за 50-и път. Никой друг жив човек няма толкова номинации за най-престижните киноотличия. Въпреки това, Джон Уилямс трябва да получи още 10 номинации, за да подобри постижението на рекордьора за всички времена - Уолт Дисни, който е номиниран 59 пъти (и взима наградата 22 пъти, предимно за озвучаване или продуциране на късометражни анимации).

Своеобразен рекорд постави и Дженифър Лорънс - с поредната си номинация за "Оскар", 25-годишната звезда от Кентъки стана най-младата четирикратно номинирана актриса. Лорънс е с номинация за главната си роля в "Джой". Младата холивудска звезда вече има "Оскар" в колекцията си, който получи в началото на 2013 г. - за най-добра актриса за изпълнението си в "Наръчник на оптимиста".

В актьорските категории 8 души получиха първите си номинации за "Оскар" - Брайън Кранстън за "Тръмбо", Том Харди за "Завръщането", Шарлот Рамплинг за "45 години", Марк Райлънс за "Мостът на шпионите", Бри Ларсън за "Стая", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Рейчъл Макадамс за "Спотлайт" и Алисия Викандер за "Момичето от Дания".

Силвестър Сталоун пък стана шестият актьор, номиниран за "Оскар" за една и съща роля в различни филми. Сталоун получава първата си номинация през 1977 г. за превъплъщението си в образа на Рoки Балбоа в първия филм от поредицата "Роки" (1976). Сега ветеранът е номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля за завръщането си като Рoки Балбоа в спинофа "Крийд: Сърце на шампион". Останалите актьори, номинирани за "Оскар" за една и съща роля в различни филми, са покойните Бинг Кросби като отец О'Мали (в "Going My Way" 1944 и "The Bells of St. Mary's" 1945), Пол Нюман като Еди Фелсън ("The Hustler" 1961 и "Цветът на парите" 1986), Питър О’Тул като Хенри II, както и Ал Пачино като Майкъл Корлеоне от трилогията "Кръстникът" и Кейт Бланшет като Елизабeт I ("Елизабет" 1998 и "Елизaбет: Златният век" 2007).
Copyright © 2024 Dir.bg.