Стефан Китанов даде пресконференция за юбилейния 20-ти СФФ

28.01.2016 г.
Стефан Китанов даде пресконференция за юбилейния 20-ти СФФНа първа предварителна пресконференция, посветена на София Филм Фест 2016 и провела се в зала Мати на НДК тази сутрин, Стефан Китанов - директор и продуцент - представи структурата на предстоящия форум, основните му насоки и няколко акцента.

Голямата новина, която той остави за края на представянето, бе пристигането на Тери Гилиъм в София. Колосът от „Монти Пайтън” е третият от групата, който е привлечен от фестивала, и ще получи награда от Столична община за своя изключителен принос към изкуството на киното. От 1 март в Дома на киното ще има ретроспектива на режисьора, която - както и самата визита - е подкрепена от Британски съвет в България, чийто директор Любов Костова лично представи новината съвместно с Китанов.

Друг легендарен режисьор, но с български (Пловдив и Варна) корени - Тед Кочев ("Рамбо: Първа кръв", 1982) ще бъде специален гост в София през март - благодарение на "Джеймисън" - и също ще получи наградата на града. Той лично ще представи своя ретроспектива.

Прочутото трио Джеки, Чарли и Джони (Георги Стоев, Христо Илиев и 82-годишният Георги Пенков) представи творческите си търсения, както и най-новия си съвместен филм - „Добро утро, капитане”.

Специалната фестивална програма „В началото бе... музиката” е реверанс кум музикалното начало на София Филм Фест, започнал преди 20 години като "Мюзик Филм Фест". Благодарение на Sofia Music Enterprises, всички почитатели на музиката на Queen ще изпитат тръпката да се срещнат на живо с Брайън Мей и първата дама на Бродуей - Кери Елис. Техният концерт ще бъде на 16 март в Зала 1 на НДК.

Културно аташе на посолството на Франция - Пиер Гийме, лично представи пред журналистите на български език сътрудничеството си със СФФ - фестивални прожекции в зала "Славейков". На 13 март някогашният френски музикален вундеркинд Зигфрид (Siegfried Debrebant), развил се като режисьор ("Луиз (втори дубъл)", 1998) ще направи и концерт в SoFia Live Club заедно със световноизвестния тромпетист Ерик Трюфа (Erik Truffaz).

София Филм Фест се открива на 10 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Режисьорката и сценарист повърди поканата на Стефан Китанов да организират специално case study за продуцентските постижения на Росица Вълканова, свързани с направата и финансирането на изключително сложната международна копродукция, по време на професионалната платформа на фестивала - "София Мийтингс".

Сред 13-конкурсни филма тази година има два български - това са „Жажда” на Светла Цоцоркова и „Сняг” на Венцислав Василев, представен лично от продуцента Коста Буров.

Стефан Китанов


Иглика Трифонова


Джеки, Чарли и Джони


Любов Костова (Британски съвет)


Плакат на Джеймисън


Плакат на София Филм Фест


Коста Буров


За 13-и път ще се проведе конкурсът за наградата "Джеймисън" за български късометражен филм. През 2016 година селекционната комисия е в състав: Ивайло Христов – актьор и режисьор, Маргита Гошева – актриса, Илиян Джевелеков – режисьор и продуцент, Анита Димитрова – журналист, Антония Милчева – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2015 година. Те ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 95 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.

Фестивалната рубрика „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Такси” („Златна мечка” - Берлинале ’15) на Джафар Панахи, „Отдалече” („Златен лъв” – Венеция ’15) на венесуелския режисьор Лоренсо Вигас, „Стая” (наградите на публиката от Торонто ’15 и Варшава ’15, с 4 номинации за Оскар) на Лени Ейбрахамсън.

В „Киното днес – големите майстори” са включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Карол” на Тод Хейнс, „Рюзо и неговата седморка” на Такеши Китано, „Разрушително” (Demolition) на Жан-Марк Вале, "Ма ма" на Хулио Медем и други.

В рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2015, и документални премиери. На фестивала се очаква рекордно количество български филми!

Секцията с български миноритарни филми ще представи заглавия, в които България има миноритарно участие. Пазарът за копродукции "София Мийтингс" е трамплин за нови български филми от 2004 г. насам, изтъкна Китанов.

Не на последно място бе посочен и фактът, че цените на билетите са едни и същи от 10 години насам.
Copyright © 2024 Dir.bg.