Българският културен институт в Прага и Кино

Фестивал на българското кино в Прага

04.02.2016 г.
Фестивал на българското кино в ПрагаБългарският културен институт в Прага и българското посолство там организират 8-и Фестивал на българското кино. От 11 до 17 февруари 2016 г. почитателите на филмовото изкуството в чешката столица ще имат възможност да гледат някои от най-стойностните, награждавани, обсъждани и харесвани актуални български игрални и документални филми. Те ще бъдат прожектирани в кино „Луцерна” и в залата на Европейския дом – Представителството на ЕК в Чехия.

Нов акцент в програмата ще бъде представянето на емблематични заглавия и от нашето съвременно късометражно кино на "кратка филмова вечер", съобщават от Министерството на културата. Съорганизатори на фестивала са Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна” в Прага. Фестивалът е под патронажа на двамата министри на културата - чешкия Даниел Херман и българския Вежди Рашидов.

Селекцията на фестивалната програма е направена с помощта на експерти от Института за документално кино и кино „Луцерна” в Прага. За привличане на максимално широка аудитория, наред с английските титри, Българският културен институт е осигурил превод и субтитриране на чешки език на всички филмови заглавия.

Фестивалът ще бъде открит на 11 февруари с „Урок” – най-високо оцененият и награждаван български филм през 2015 г. На 12 февруари кинозрителите ще гледат „Бартер” с обичани родни актьори, сред които и Татяна Лолова. На 13 февруари е прожекцията на „Омбре”, определян от критиката като балкански трагикомичен „ийстърн”. Творбата на трагично загиналия режисьор Захари Паунов получи диплом за цялостно актьорско изпълнение на фестивала „Златна роза”. Специално за 14 февруари, деня на влюбените, в малкия салон на кино „Луцерна” обща прожекция ще представи две романтични и нетипични любовни комедии – „Магазин „Обичам те” на Пламен Николов и „Самотни сърца” на Валентин Гошев.

Ден по-късно, 15 февруари, в Европейския дом фестивалът продължава с Кратка филмова вечер. Публиката ще се докосне до 3 изключителни късометражни филма – игралните „Чест” и „Скок”, както и документалния „Гинка”.
„Чест” на обещаващия млад режисьор Павел Веснаков е първият български филм, спечелил голямата награда на най-реномирания фестивал за късометражно кино в света в Клермон-Феран, Франция.
През 2013 г. „Скок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе номиниран за Европейската филмова награда за късометражен филм.
„Гинка” на Антония Милкова бе определен за най-добър български късометражен филм на София филм фест 2015 г.

Пълнометражното ни документално кино ще бъде представено в Европейския дом със „Стъпки в огъня” на Андрей Хадживасилев и Мелъди Гилбърт (16 февруари), разказващ за традициите на нестинарството, и „Любов и инженерство” на Тонислав Христов (17 февруари), който бе добре приет от публиката на фестивалите в Ню Йорк, Хелзинки, Торонто, Нион и Карлови Вари и в момента е в широко разпространение в България

Съпътстващата фестивална програма предвижда срещи и дискусии с режисьорите Петър Вълчанов и Андрей Хадживасилев. Три великолепни актриси, характеризиращи различни етапи от развитието на българското кино – Маргита Гошева, Стефка Янорова и Татяна Лолова – ще бъдат специални гости на събитието.

Фестивалната атмосфера ще бъде обогатена и с творби на известния композитор и автор на филмова и театрална музика Петър Дундаков.

В деня преди откриването и по време на фестивала, в пасажа на културния център „Луцерна” в центъра на Прага публиката ще бъде изкушена да дегустира и някои от най-добрите български вина, ще се запознае и с екологични продукти от маслодайна българска роза. Събитието „Вино и рози от България” за втора поредна година е част от съпътстващата програма и привлича нови приятели на Фестивала на българското кино в чешката столица.

Фестивалът ще бъде съпътстван и от две изложби - от 26 януари в продължение на месец в Европейския дом е изложена живописната експозиция „Български фолклорни мотиви” на художника Петя Илиева, а изложбата „Обичам този филм” е проект на платформата за плакатно изкуство plakatkombinat.com.

На 4 фeвруари 2016 г. в галерията на Българския културен институт ще бъдат представени авторски плакати на любими български филми, а от 11 февруари в кафе-галерията на кино „Луцерна” ще бъдат изложени и плакати на шедьоври от световната кинематография.
Copyright © 2024 Dir.bg.