Операторът Януш Камински с режисьорски проект

13.02.2016 г.
Операторът Януш Камински с режисьорски проектДългогодишният оператор на Стивън Спилбърг - роденият в Полша Януш Камински, емигрирал в САЩ още на 21 г., ще режисира криминалния трилър "The Postcard Killings" ("Убийства с пощенска картичка") за студиото "Good Films", съобщи Варайъти.

56-годишният Камински е зад камерата на повечето филми на Спилбърг от "Списъкът на Шиндлер" (1993 г.) насам и до "Мостът на шпионите" миналата година - общо 14 общи проекта. Шест пъти е номиниран за Оскар и го печели два пъти, като само едно от тези 6 заглавия не е режисирано от Спилбърг; става и първият оператор в историята, който презентира самите награди (през 2009 г.).

Досега Камински има 6 режисьорски кредита, сред които три пълнометражни ("Изгубени души" 2000 г. с Уинона Райдър, полския "Ханя" 2007 г. и "Американска мечта", който е в постпродукция, с Ник Стал); късометражното фентъзи "Making a Scene" (11 мин. - 2013 г.) с по една минута на звезда като Кейт Бланшет, Брадли Купър, Опра Уинфри и др., както и два телевизионни епизода - от "The Event" (2011) и "The Divide" (2014).

Сценарият на “The Postcard Killings” е на шведския дамски тандем Лиса Марклунд и Туве Алстердал по романа "The Postcard Killers: a Novel" издаден през 2010 г. в съавторство на Марклунд с американския писател Джеймс Патерсън (публикуван в България през 2011 г. под името "P.S. Убийците"). Филмът ще се снима на локации в Ню Йорк, Мюнхен, Стокхолм, северна Швеция и евентуално Норвегия.

В центъра на сюжета е нюйоркският детектив Джейкъб Канън, който заедно с шведската художествена критичка Деси Ларшон разследва на пръв поглед безсмислени убийства на романтични двойки в цяла Европа. Пощенски картички със снимки се разпращат от убиеца до случайни журналисти, а всяка от тях предвещава следващото ужасно престъпление. Ларшон е получила такава картичка и заедно с Канън трябва да съберат мозайката от улики, за да хванат убиеца.

Създателят и управляващ директор на "Good Films" Мириам Сигъл е споделила с "Варайъти", че за режисьор са търсили някого, който би придал класа на проекта, без да се дистанцира от жанра. Тя цени Камински за неговата чувствителност, разбирателство с актьорите и способността му да пренася зрителя в света на кинофилма. "Good Films" стои зад ленти като "The Infiltrator" на Брад Фърман, в която това лято ще видим Брайън Кранстън, Джон Легуизамо и Даян Кругър, а в проект има още 5 заглавия.

Бюджетите на филмите, които Сигъл продуцира, са от порядъка на 20-30 милиона долара. Тя е британка, но следва американския модел на независимо кино и има 6 филма за правене в следващите 3 години. Със затварянето на много от холивудските структури за специализирани проекти, за компании като Good Films са се отворили пазарни ниши за провокиращи мисълта интелигентни филми за зрялата аудитория.
Copyright © 2024 Dir.bg.