Италианският документален филм "Fuocoammare" с голямата награда на Берлинаре

21.02.2016 г.
Италианският документален филм Президентът на журито Мерил Стрийп описа лентата-победител като "неотложно, изпълнено с въображение и необходимо правене на кино".

Силният документален филм в 106 минути "Fuocoammare" ("Fire at Sea" / "Пожар в морето") на Джанфранко Роси, роден преди 52 години в африканската държава Еритрея, е направен "в окото на бурята" на бежанската криза. Той спечели вчера наградата "Златна мечка" на кинофестивала в Берлин, който се закрива днес в германската столица. В конкурсната програма се състезаваха общо 18 заглавия.

Вижте 2-минутния трейлър, в който почти отсъстват реплики.

Филмът е сниман на остров Лампедуза, най-южната точка на Италия. Това е втора голяма фестивална награда за Роси, който през 2013 г. спечели и "Златен лъв" във Венеция за документалния "Sacro GRA" ("Свещеният ГРА"), сниман две години в миниван на околовръстното шосе на Рим "Grande Raccordo Anulare"). За един документалист, триумфирането на фестивал с преобладаващо игрално кино е огромно признание, а повторението на такъв успех се счита за нещо изключително.

Джанфранко Роси


Останалите награди:
(Сребърни мечки)

На церемонията на награждаването в Berlinare Palast нямаше филм, който да получи награда в повече от една категория.

Голямата награда на журито, т.е. втората по престиж награда, отиде у босненския режисьор Даниш Танович за драмата "Смърт в Сараево", със сценарий по пиесата на френския драматург Бернар-Анри Леви "Хотел Европа". Филипинският режисьор Лав Диас получи наградата "Алфред Бауер" - сребърна мечка за "игрален филм, отварящ нови перспективи" - за своето 8-часово произведение.

Сребърни мечки получиха още:
- за най-добър режисьор: Миа Хансен-Лав (Mia Hansen-Løve, Франция) за филма "L'Avenir" ("Бъдещето"): разказва за преподавателка по философия (Изабел Юпер), която
преоткрива свободата, когато съпругът й я напуска.

Миа Хансен-Лав


- за най-добър актьор: Мажиде Мастура (Majd Mastoura, Тунис) за филма "Hedi";
- за най-добра актриса: Трине Дюрхолм (Trine Dyrholm, Дания) за филма "Kollektivet" ("Комуната")
- за най-добър сценарий: Томаш Василевски (Tomasz Wasilewski, Полша) за "Zjednoczone Stany Milosci" ("Съединени щати на любовта")
- за изключителен артистичен принос: операторът Марк Лий Пинг-Бин (Тайван) за "Chang jiang tu" ("Crosscurrent").

Филмът "Кръстовище 48" на израелския режисьор Уди Алони взе наградата на публиката. Лентата е на арабски език и в нея участват предимно палестински актьори. Филмът разказва историята на палестински рапър звезда, който живее заедно с приятелката си близо до Тел Авив в град Лод, който е със смесено население ­ еврейско и палестинско.
Copyright © 2024 Dir.bg.