Два нови филма на Владимир Щерянов

09.03.2016 г.
Два нови филма на Владимир ЩеряновБългарският режисьор Владимир Щерянов ще участва с два филма в 20-ото издание на София Филм Фест. Всъщност това са и най-новите му две творби.

Игралният “Лабиринти на любовта” е копродукция с Русия и е произведен през 2015 година. Продуценти са “Каро продакшън” от руска страна и българската “Бета лента”.

5 самостоятелни новели разказват за взаимоотношенията на хората в съвременния технологичен свят. Свързват ни телефони, компютри, Wi-Fi-дивайси, клетъчни мрежи, спътници... Струва ни се, че тези разнообразни средства могат да ни съединят моментално… И все пак, това са само технологии, нищо не може да замени живото общуване.

Във филма участват млади български и руски актьори и актриси – Ралица Паскалева, Боряна Братоева, Тони Минасян, Антъни Пенев, Егор Тимцуник, Олга Михайлова и други. Яна Маринова си партнира със световната шампионка по карате кьокушин Александра Маринова и със Сергей Бадюк – един от най-популярните хора в руското кино през последните години.

Прожекцията в рамките на София филм фест ще бъде на 11 март от 18.30 в кино “Одеон”.

„Трябва да се знае, че филм с българско участие не е показван на широк екран в Русия от времето на социализма. Всяко едно разпространение в киносалони е свързано с големи разходи, включително за реклама и руските разпространители много внимателно подбират лентите. Например, от няколкостотин произвеждани на година местни филми, до екран достигат максимум 30. Лично генералният директор на „Каро прокат”, една от трите най-големи разпространителки структури в Русия, гледа филма на кинофестивал през септември и виждайки реакцията на публиката, решава че има голям зрителски потенциал. Тогава го взима за прожекции в киносалони” - разказа Щерянов през октомври миналата година.

„Предишният разпространяван в кината на Русия филм с българско участие е „Стрелящи ангели” през 1994-95 г., също режисиран от мен”, каза още той.

Документалният “Легендата” е вторият филм на Щерянов, който ще бъде представен на фестивала. Той е посветен на 70-годишния юбилей на Нешка Робева.

През осемдесетте и деветдесетте години на 20 век нейните “златни момичета” печелят стотици медали на световни, европейски първенства и Олимпиади. През 2000 година най-титулованата българка, любимката на народа е принудена да прекрати работа в спорта и създава своя театрална трупа. Започва нов етап в нейния живот - тя поставя шоу спектакли, които стават изключително популярни в България. „Два свята” е игран 29 пъти при препълнена Зала 1 на НДК – абсолютен рекорд. Година по-късно той става първият български спектакъл, игран на Бродуей.

Вече 15 години зрителите от десетки страни по света се възхищават от изкуството на Нешка, така както навремето се възхищаваха от нейните „златни момичета”. Съвсем скоро тя ще навърши 70 години.

Легендата” ще има на София филм фест своята световна премиера на 13 март от 18.30 в кино “Люмиер”. На представянето на филма ще присъстват американският режисьор с български корени Тед Кочеф и неговата съпруга Лийфън Чънг, която е бивша гимнастичка, обучавана навремето от Нешка Робева.

===

Владимир Бойчев Щерянов е роден на 11 април 1965 г. в София. През 1989 г. завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, специалност актьорско майсторство. През 1993 г. завършва Висши сценарни и режисьорски курсове при „Роскино” и Съюза на кинематографистите на Русия в Москва, специалност кинорежисура, а през 1998 г. специализира "телевизионен мениджмънт" в Института за повишаване на квалификацията на работещите в телевизията (Москва). Първият му пълнометражен игрален филм е “Стрелящи ангели” (1993 г.), на който е продуцент, режисьор и сценарист. Режисира телевизионни сериали и програми в Русия, документални филми, спектакли.
Copyright © 2024 Dir.bg.