“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”: целият сезон 2016-2017 в България

07.06.2016 г.
“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”: целият сезон 2016-2017 в БългарияСоня Йончева и Пласидо Доминго директно от Ню Йорк

За трета поредна година, българската публика ще може да гледа всички представления от новия сезон на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, а междувременно изключително успешната програма със сателитни излъчвания на оперни шедьоври излиза от София, за да гостува на Варна - в рамките на Международния театрален фестивал (МТФ) "Варненско лято".

Сезон 2016-2017 започва на 8 октомври 2016 г. с нова продукция на “Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер. Програмата ще продължи до 13 май 2017 г. - време, в което българската публика ще може да види общо 10 спектакъла и 6 нови продукции от репертоара на Метрополитън опера (МЕТ) с участието на звездите Соня Йончева, Пласидо Доминго, Анна Нетребко.

Новите заглавия в сезона включват още “Вилхелм Тел” от Росини, който се завръща след 80 години на сцената на МЕТ, “Ромео и Жулиета” от Гуно, “Русалка” на Дворжак с Кристине Ополайс и “Кавалерът на розата” от Щраус с Рене Флеминг и Елина Гаранча.
Ще гледаме още Соня Йончева и Майкъл Фабиано в “Травиата”, Анна Нетребко в “Манон Леско” и в “Евгений Онегин”, Пласидо Доминго - в ролята на Навуходоносор II в “Набуко” и в ролята на диригент на “Дон Жуан” от Моцарт.

Музикалният директор на МЕТ, легендарният Джеймс Ливайн, ще дирижира три от заглавията в новата програма – “Набуко”, “Идоменей” и “Италианката в Алжир”.

Соня Йончева и Антоненко в "Отело":


Преди началото на своя нов сезон обаче, “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще излезе от София, за да срещне и оперната публика във Варна с духа на Метрополитън опера. На 13 юни 2016 (понеделник) от 19 ч., в рамките на МТФ Варненско лято тази година, ще бъде излъчена “Отело” от Джузепе Верди с участието на Соня Йончева, а спектакълът “Мадам Бътерфлай”, режисиран от носителя на “Оскар” Антъни Мингела, ще може да бъде видян на 6 септември 2016 (вторник), отново във Фестивалния и конгресен център.

Неотразимата Соня Йончева, която преди броени дни получи орден “Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за принос към културата и изкуството, варненските любители на голямото оперно изкуство ще видят в “Отело”. Спектакълът ще бъде излъчван със субтитри на български и английски език. Неговата продължителност е 3 часа с антракт.
В новия прочит на “Отело”, дирижиран Яник Незе-Сеген и режисиран от носителя на награда “Тони” Бартлет Шер, световноизвестният тенор Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър без черен грим на лицето, а в ролята на Яго е забележителния баритон Желко Лучич. Действието е пренесено в края на 19 век...

Соня Йончева в "Травиата":


На 6 септември във Варна ще видим и сателитното повторение на “Мадам Бътерфлай”, режисирано от носителя на “Оскар” покойния Антъни Мингела, с Кристине Ополайс.

Билетите и за двете излъчвания вече са в продажба, цената им е 18 лв., а за учащи и пенсионери е 15 лв.

* * * * * * *

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино.
Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят. Програмата се реализира в България за трета поредна година благодарение на фондациите “Америка за България” и “Виа Фест МТФ Варненско лято” с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Сателитните излъчвания на живо от Ню Йорк на пълната програма на Метрополитън опера за 2016-2017 година и този сезон ще бъдат в един от най-модерните мултиплекси у нас - Синема сити МОЛ София.

Пласидо Доминго в "Набуко":


Кристине Ополайс в "Русалка":


"Тристан и Изолда":
Copyright © 2023 Dir.bg.