Премиерите на фестивала в Торонто

10.09.2016 г.
Премиерите на фестивала в ТоронтоНа 8 септември бе открит за 41-и път Международният филмов фестивал в Торонто (TIFF). Една от особеностите на форума е, че успява да популяризира филми, на които никой не е обръщал внимание, докато не бъдат прожектирани там. Тази година на фестивала ще се състоят поне 15 световни премиери - предлагаме кратък обзор.

Откриващият филм на TIFF е "Великолепната седморка" (8 септември), а закриващият -
"The Edge of Seventeen" ("Почти на 18", 18 септември).
"American Pastoral" ("Американски пасторал") е режисьорски дебют на шотландеца Юън Макгрегър, екранизация на едноименния роман на Филип Рот от 1997 г. (получил награда Пулицър). Макгрегър играе и главната мъжка роля във филма, партнирайки на Дакота Фанинг.
Германският режисьор Марк Форстер (имащ и швейцарско гражданство), когото помним от блокбъстъра "Z-та световна война", предлага драмата с елементи на трилъра "All I See Is You" ("Виждам само теб"), на който е сценарист и продуцент и главната роля е на Блейк Лайвли. Сляпата до операция на очите героиня вижда света по нов начин, след като дотогава е била щастлива...

"Часът на чудовището" на испанския режисьор Х.А. Байона е екранизация на романа (2011 г.) на Патрик Нес, написан от него по идея на писателката Шабан Дауд (Siobhan Dowd), починала от рак преди публикуването му. Това е трогателна история за малкия Конър, преживяващ болестта на майка си и придобил неочакван помощник. Лиъм Нийсъм озвучава чудовището, майката и бащата на Конър са Фелисити Джоунс и Тоби Кебел, а баба му - Сигорни Уивър.

"Trespass Against Us" ("Нашите длъжници") е кино дебют на английския режисьор Адам Смит - криминална драма с участието на Брендън Глийсън и Майкъл Фасбендър. Музиката към филма е на "The Chemical Brothers", за които Смит има документален филм.

"Дуелист" ("Дуэлянт", фестивално заглавие "The Duelist") е филм в IMAX-формат на руския режисьор Алексей Мизгирьов. Драмата е поставена в царска Русия от 19 век, когато ветеран от армията се дуелира за пари с аристократите на деня, оставяйки след себе си планина от трупове. Срещата с княз Тучков и красивата му сестра пораждат у героя необичайни за него чувства.
"Colossal" ("Колосален") е фантастика на испанския сценарист, актьор и режисьор Начо Вигалондо, номиниран и за "Оскар" за късометражен филм от 2003 г. Той е снимал Ан Хатауей в ролята на разпуснатата Глория, изхвърлена на улицата от гаджето си (Дан Стивънс). Момичето се прибира в родния си град, където я чака Оскар (Джейсън Съдекис), приятел от детството. Тогава Глория усеща връзка с гигантско чудовище, атакуващо в същия момент столицата на Корея - Сеул... Това е един от най-необичайните филми на фестивала.
Британският хорър "The Limehouse Golem" е на американския режисьор Хуан Карлос Медина, по романа "Dan Leno and the Limehouse Golem" (1977 г.) на английския белетрист Питър Акройд. Викториански Лондон е в ужас от серията убийства в квартал Лаймхаус, а слуховете говорят за съществото Голем от юдейските легенди. С проблема се заема инспектор Джон Килдер (Бил Най)... Сред по-известните имена, в лентата играят Оливия Кук и Еди Марсан.

"Лъв: стъпки към дома" е дебют на Гарт Дейвис, досега известен като режисьор на реклами. Той се е заел с историята на австралийския бизнесмен от индийски произход Сару Брайърли (в ролята - Дев Пател) по собствените му мемоари. Във филма ще видим още Руни Мара, Никол Кидман и Дейвид Уенъм.

"The Promise" ("Обещанието") на северноирландеца Тери Джордж ("Хотел Руанда") е драма, в чийто център е любовен триъгълник между арменски лекар (Оскар Айзък), художничка и танцьорка (Шалот Льо Бон) и американски фотограф от Париж (Крисчън Бейл). Сложната лична ситуация се вплита в геополитически проблеми - интимната история е смесена със световната история, действията на Османската империя в последните й дни през Първата световна война  спрямо арменското население. Вижте трейлър.

Сред останалите фестивални премиери са френско-британският екшън "Free Fire" ("Престрелка") - първи филм на Бен Уийтли, заснет в САЩ и с участието на звезди като Бри Ларсън и Килиън Мърфи; биографичният "Birth of the Dragon" ("Раждането на дракона") - връщане на Джордж Нолфи в голямото кино с история за живота на Брус Лий; "The Secret Scripture" ("Тайните скрижали") по едноименния роман (2008 г.) на ирландския автор Себастиан Бари може би са край на експериментите на режисьора Джим Шеридан и завръщане в лоното на престижните награди (във филма участват Руни Мара, Тио Джеймс, Ерик Бана, Ванеса Редгрейв); "Сноудън" след представянето си на Комик-Кон през юли има фестивална премиера в Торонто, както и биографичният романс на Ама Асанти ("Бел") "A United Kingdom" ("Обединено кралство") за първия президент на Ботсуана, оженил се за бяла жена от Лондон през 40-те години - играят Дейвид Ойелоуо и Розамунд Пайк; комедийният хорър-трилър "The Belko Experiment" за група американци в Колумбия, въвлечени в игра на оцеляване, след като бившите приятели и колеги се превръщат във врагове, а скучните офиси - в гладиаторски арени.

* * * * * * *

Биографичният филм на Нейт Паркър "Раждането на една нация", посветен на водача на въстание на чернокожите през август 1831 година, предизвика овации със ставане на крака вчера, въпреки противоречивите оценки за режисьора, актьор, сценарист и продуцент заради дело за изнасилване отпреди 17 години. Паркър определено е в редицата за "Оскар" догодина, след като и на Сънданс през януари филмът му спечели две награди - на публиката и на журито.
кадър от филма:


"Сноудън", според Варайъти, е бил приет студено от аудиторията по време на премиерата. В претъпканата зала ""Roy Thomson" са се чули само любезни аплодисменти при надписите малко след полунощ. Оливър Стоун и хората от екипа на лентата са минали само с един поклон към зрителите от мецанина.
кадър от "Снoудън":


* * * * * * *

Успоредно с фестивала, в Канада са пристигнали много дистрибутори-купувачи, търсещи филми за своето портфолио. Едно от най-търсените заглавия е "Джаки" с Натали Портман - портрет на култовата първа дама Жаклин Кенеди, чиято премиера бе по-рано тази седмица във Венеция в конкуренция за "Златен лъв" с блестящи оценки от критиката. Вижте кратка информация за филма на чилийския режисьор Пабло Лараин по третия сценарий на  Ноа Опенхайм след "Лабиринтът: Невъзможно бягство" и "Дивергенти 3: Предани".

"Джаки" ще се прожектира днес, а американските дистрибутори - сред които Amazon Studios, Netflix, Sony Pictures Classics и Open Road - нетърпеливо очакват да видят завършения филм.
Copyright © 2024 Dir.bg.