Ден на европейското а..."/> Кино

Ден на европейското арт кино в неделя

05.10.2016 г.
Ден на европейското арт кино в неделяПървият „Ден на европейското арт кино” ще се проведе на 9 октомври т.г. Инициаторите - CICAE (Международна конфедерация на арт кината)  и Европа Синемас - събират над 1000 кина, за да представят богата кинопрограма, гости и събития. Амбицията им е инициативата да стане ежегодна.

Един от патроните на проекта е Марен Аде – германска режисьорка, продуцент и автор, чийто най-нов филм „Тони Ердман” беше номиниран за „Златна Палма” в Кан 2016 и получи наградата на ФИПРЕССИ. Мотивацията й е в думите: „Горда съм да бъда патрон на Деня на европейското арт кино, защото от всички съвременни начини да се гледа филм, срещата с него чрез големия екран е най-красив, чувствителен и истински.”

Сред останалите патрони са Изабел Юпер и два пъти номинираният за "Оскар" Стивън Фриърс, който споделя: „Дължа всичко на европейското кино и съм радостен, че можем да го отпразнуваме!”

Българският партньор на инициативата е Домът на киното, където на 9 октомври зрителите ще могат да видят 5 специално подбрани заглавия:

* Стартът е с прожекция за деца в 11:30 ч. с премиерната руска анимация „Овца или вълк”, озвучена на български език.
* Обедният филм от 13:00 ч. ще бъде гурме за душата – един от любимците на българската публика Фатих Акин с неговия „Храна за душата”.
* В 15:00 ч. ще гледаме още една анимация – „Град Паника” на режисьорите Стефан Обие и Венсан Патар, един от малкото пълнометражни анимационни филми, удостоени с честта да бъдат включени в Официалната селекция (извън конкурса) в Кан. Филмът е комедия с поразително оригинален визуален стил и забележително смешни гласове.
* Българското предложение е филмът „Жажда” на Светла Цоцоркова, който наскоро получи номинация за „Европейско откритие” на Европейската филмова академия. Начален час на прожекцията 17:00. Зрителите ще могат да се срещнат лично с членове на екипа на филма!
* Финалът на вечерта е от 21:30 часа с „Пророкът" (2014 г.) – анимационна антология от Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния едноименен текст от поезия в проза („Пророкът“, 1923 г.) на ливанско-американския художник, поет и философ Халил Джубран, в живописно кино.

Билетите за всички филми в Дома на киното са на специална цена от 5 лева, с изключение на премиерния „Овца и вълк”, чиито цени са 8/6 лв.
Copyright © 2024 Dir.bg.