"Търсенето на Дори" надмина милиард

10.10.2016 г.
Филмът на Пиксар към днешна дата успя да надмине условната граница от 1 милиард долара в глобалния бокс офис, което прави детската комедия пета в класацията на най-гледаните анимации за всички времена. 3D-приключението е и второто с милиарден приход за студиото след "Играта на играчките 3" от 2010 г., както и 12-ти за Walt Disney с такова постижение. Чаровната рибка Дори е 27-ият филм в историята, преминавал 1 млрд, както и трети за филм на "Дисни" само за тази година.

Продължението на "Търсенето на Немо" (2003) не само събра $485 млн у дома и $517 млн в чужбина, но и получи високи оценки от критиката.

В допълнение към "Пиксар", Дисни притежава още "Марвъл" и "Лукасфилм", което му дава права върху хитови франчайзи като “Star Wars” или "Отмъстителите". Уолт Дисни водят по пазарен дял в САЩ, като владеят близо 25% от пазара (приходите по бокс офис).

Междувременно, през изминалия уикенд посетителите на кино в САЩ се държаха точно според очакванията. По данни на Box Office Mojo, "Момичето от влака" поведе в класацията. Екранизацията на романа на Пола Хокинс се прожектира на 3 144 екрана. Другите две премиери - "The Birth of a Nation" и "Middle School: The Worst Years of My Life" - се борят за шестото място.

На второ място остана "Домът на Мис Перигрин за чудати деца", за когото това е вече втора седмица на екран. На трета позиция се задържа "Deepwater Horizon: Море в пламъци". "Великолепната седморка" е четвърта в третия си уикенд, а топ 5 се завършва от "Щъркели" на Warner Bros. Animation (също в трети уикенд).

* * * * * * *

В българския бокс офис, първите две места останаха непроменени спрямо предния уикенд. "Домът на Мис Перигрин за чудати деца" се задържа на върха за втора поредна седмица, а "Щъркели" отново остана №2 (трети уикенд за този филм). "Великолепната седморка" брутално бе избутана на шеста позиция от премиерната руска анимация "Овца или вълк", която достигна 3 място.

"Deepwater Horizon: Море в пламъци" (втори уикенд) зае 4 място, а премиерният "Момичето от влака" с известно усилие влезе в Топ 5 у нас, като изпревари Седморката само с 500 зрители повече.
Copyright © 2024 Dir.bg.