Инди фестивалът "So Independent"-7 тръгва на 27 октомври

11.10.2016 г.
Инди фестивалът Независимо американско, световно и българско кино - до 6 ноември в София

Седмото издание на Sofia Independent Film Festival (известен още като "SOIFF", "So Independent") ще покаже най-радикалните независими продукции, стигнали до сърцата на зрителите на големите фестивали по света през 2016 г. Официалното откриване e на 27 октомври, четвъртък. Основните киносалони са Люмиер, Одеон и Дом на киното.

Откриващ е филмът „H.ef="film.pH.?id=11249">Първият понеделник на май” (в Люмиер), а закриващ - "H.ef="film.pH.?id=11250">Американски мед" (на 5 ноември също в Люмиер). На 6 ноември има и още 6 прожекции на другите два екрана.

Вижте H.ef="H.tp://i2.dir.bg/CMS/2016/10/11/q/qwc0k5.jpg" target=blank>пълната програма.

С „H.ef="film.pH.?id=11249">Първият понеделник на май” ("TH. First Monday in May") Робърт Де Ниро лично откри и фестивала в Трайбека тази година. Документалният филм на Андрю Роси е безпрецедентен поглед зад кулисите на две от водещите нюйоркски културни събития, който следва създаването на най-посещаваната модна изложба в историята на Института по костюми към музея Метрополитън. Чрез филма зрителите ще се насладят на интимна среща с най-известните и значими звезди на изкуството, модата, бизнеса и политиката в Америка.

16 игрални и 6 документални американски независими продукции ще бъдат показани в 10 поредни фестивални дни. Освен тях, зрителите ще видят предложения от Унгария за Оскарова номинация „H.ef="film.pH.?id=11251">Чисто сърце” ("Tiszta szívvel" / "Kills on WH.els"), великолепната Джералдин Чаплин в нетрадиционна светлина в „H.ef="film.pH.?id=11252">Пясъчни долари” ("Dólares de arena" / "Sand Dollars" , 2014 - оскаров кандидат за номинация от Доминиканската република), както и израелския филмов разказ за любовта на палестински рапъри - и новото поколение млади араби „H.ef="film.pH.?id=11256">Кръстопът 48” ("Junction 48", носител на наградата на публиката от Панорамата на Берлинале 2016 и на наградата на журито от фестивала в Трайбека).

За първи път в програмата на SOIFF  ще бъде показано актуалното и от българското независимо кино – 4 нови игрални продукции и два блока с хитовете от българското късометражно кино.

Сред филмите са и провокативният филм „H.ef="film.pH.?id=11250">Американски мед“ ("American H.ney") на Андреа Арнолд (специалната награда на журито и на екуменическото жури от Кан), ”H.ef="film.pH.?id=11253">Раждането на една нация” ("TH. BirtH.of a Nation") на Нейт Паркър (Голямата награда на журито и на публиката от Сънданс), „H.ef="film.pH.?id=11254">Лов на диви хора” на новозеландеца Тайка Уайтити ("H.nt for tH. Wilderpeople" с 6 награди на публиката от различни фестивали; "H.ef="film.pH.?id=10788">Тор: Рагнарок" догодина), „H.ef="film.pH.?id=11255">Манчестър до морето” (“MancH.ster by tH. Sea”) на Кенет Лонерган, „H.ef="film.pH.?id=11257">Напълно непозната” ("Complete Unknown") на режисьора Джошуа Марстън, както и пожъналият успехи на Сънданс и Берлинале „H.("H.ef="H.tps://www.facebook.com/H.tH.film" target=blank>H.", САЩ - Аржентина 2014 г.) на творческия тандем Раниа Атие (Ливан) и Даниел Гарсиа (САЩ).

Партньори на "София Индипендънт Филм Фестивал" са:
- Столична община, като фестивалът е част от Календара на културните събития на общината за тази година,
- Independent Filmmakers Project ,САЩ – ексклузивен партньор на фестивала,
- НДК, Ню Бояна Филм, Овергаз и БАКБ.
Генерален спонсор на фестивала е Зайтгайст Венчърс (Zeitgeist Ventures LLC).

Фестивалът ще връчи следните награди:
- за най-добър игрален независим филм,
- за най-добър документален независим филм и
- за най-добър български независим филм (връчва се за първи път).
Copyright © 2024 Dir.bg.