Джей Еф Кей“ на 25 години

21. 12. 2016 г.
„Джей Еф Кей“ на 25 годиниОливър Стоун не е предполагал, че политическият му трилър „Джей Еф Кей“ ще бъде толкова важен за кариерата му при премиерата му на 20.12.1991.

„Филмът беше горещ картоф от самото начало – спомня си Стоун. – Не осъзнавах, че ще напипа толкова болна тема в нашата политическа система. И ме беляза завинаги, защото за много хора сега съм любител на теориите на конспирацията.”

Подготовката за снимките трае през по-голямата част на 1990 г. заедно със сценариста Закари Склар. Сценарият се оказва гигантски, а Стоун, от страх да не бъде орязан, не изпраща пълната версия на Уорнър Брос.

След това препуска през трите месеца снимки и постпродукцията, за да се изплъзне от тестовите прожекции, на които много зрители не биха разбрали определени неща, а това обикновено води до натиск от студиото за промяна на монтажа. Днес Стоун не се интересува чак толкова от политиката, въпреки последния си филм Сноудън, но се радва, че с филма си е задал важни въпроси.

„Сега много хора осъзнават, че правителствата лъжат. Когато снимахме филма, всички се готвехме за война в Кувейт. Не си задавахме въпроса защо е належаща тя.

Оттогава насам в американския политически живот има гигантски скандали, сред които и по въпроса за оръжия за масово унищожение. Да не говорим за скорошната информация за хакването от страна на руснаците по време на изборите. Достатъчно е да поговорите с хора, които наистина работят в разузнаването, които ще потвърдят, че това не е така.“
Copyright © 2024 Dir.bg.