Номинациите и на режисьорската гилдия

13.01.2017 г.
Номинациите и на режисьорската гилдияВчера бяха обявени и последните от 4-те номинации за професионални награди в американското кино - тези на Гилдията на режисьорите (DGA), след обявените по-рано номинации на продуцентите, сценаристите и актьорите.

Деймиън Шазел, Бари Дженкинс, Кенет Лонерган, Дени Вилньов и Гарт Дейвис бяха почетени като най-добри режисьори на 2016 година, съответно за "La La Land", “Moonlight”, "Манчестър до морето", "Първи контакт" и "Лъв: Стъпки към дома".

Дейвис получи и втора номинация - за режисьорски дебют, заедно с режисьорите на "The Edge of Seventeen", "Дедпул", "Раждането на една нация" и "Кловърфийлд 10". Нейт Паркър ("Раждането на една нация") по този начин получава сериозно внимание за първи път в тазгодишния сезон на наградите.

Изданието "The Wrap" отбелязва, че никой от номинираните не е бил номиниран досега от Режисьорската гилдия (с изключение на Дейвис, който има номинация за режисиране на реклами от 2009 г.).

В основната категория, "За изключителни режисьорски постижения в игрален филм", присъствието на Шазел, Дженкинс и Лонерган (на снимката) засилва позициите на техните филми за награди. Вилньов се ползва с уважение от години насам и реализацията на "Първи контакт" още повече затвърждава статуса му на първокласен претендент за награда. Номинацията на Дейвис за "Лъв: Стъпки към дома" пък му дава предимство пред “Fences” на Дензъл Уошингтън, "Възражение по съвест" на Мел Гибсън, "Мълчание" на Скорсезе и "Hidden Figures" на Тиодор Мелфи.

С вчерашните режисьорски номинации, "Moonlight" и "Манчестър до морето" остават единствените филми, които имат професионални номинации за топ награди от всичките 4 основни холивудски гилдии. “La La Land”, “Fences” и “Hidden Figures” имат номинации от 3 от гилдиите, докато “Лъв: Стъпки към дома”, “Първи контакт”, “Дедпул” и “Hell or High Water” - от 2.

През повечето години, 4/5 от DGA-номинираните получават и номинация за Оскар, а именно режисьорските номинации са най-надежден източник за предвиждане. През 68 години история на тези награди, техният победител получава и награда "Оскар" за най-добър режисьор в 61 от тях, в това число през 12 от последните 13 години. В 52 от годините пък филмът, награден за най-добър режисьор, получава и продуцентската награда Оскар за "най-добър филм".

69-ите награди на Гилдията на американските режисьори ще се състоят на 4 февруари в хотел Beverly Hilton в Лос Анджелис.
Copyright © 2024 Dir.bg.