Киномания: Религиозни филми на Скорсезе в НДК

14.01.2017 г.
Киномания: Религиозни филми на Скорсезе в НДКТази вечер от 19 ч. в зала 1 на НДК е българската премиера на "Мълчание" - историческа драма, посветена на християнството в Япония през 17 век, когато шогунатът Токугава забранява католицизма в стремежа си да ограничи чуждестранното влияние. Сценарият на двукратно номинирания за "Оскар" бивш кинокритик Джей Кокс и на Мартин Скорсезе е базиран на едноименния роман от 1966 г. на японския писател Шюсаку Ендо, издаден у нас в първия работен ден на 2017 г. от издателство "Колибри".

"Мълчание" тръгва в широко разпространение след две седмици - от 27 януари.

Премиерата на филма е съпътствана от още два религиозни филма на Скорсезе - "Последното изкушение на Христос" (1988 г.) и "Кундун" (1997 г.).

Прожекциите на "Последното изкушение на Христос" са насрочени за неделя следобед (15 януари от 16 ч.) в кино "Люмиер", както и за понеделник (16 януари) от 19 ч. и за 24 януари от 19 ч. в същото кино. Драмата е екранизация на мотиви от едноименния роман, издаден през 1953 година, на гръцкия писател, поет и философ Никос Казандзакис - за който роман Казандзакис е отлъчен от църквата и анатемосан. Скорсезе представя живота на Христос непосредствено и достъпно, като набляга на чисто човешката му страна. Исус (в ролята - Уилем Дефо) е обрисуван като гневен, объркан и страдащ, водещ борба със самия себе си, но в крайна сметка узряващ за своята отговорност и своя дълг като месия. Английският музикант Питър Гейбриъл е номиниран за "Грами" и "Златен глобус" за филмовата си музика, а Скорсезе получава номинация за "Оскар" за най-добър режисьор.

"Кундун" може да бъде видян 3 пъти в кино Люмиер - на 17, 21 и 23 януари, съответно от 20 - 16:30 - 20 ч. 4-те номинации за “Оскар” са за операторско майсторство, музика, сценография и костюми. Сценарият на покойната Мелиса Матисън (номинирана за "Оскар" за "Извънземното"), в който има елементи на политическа драма, ни отвежда в Тибет при Далай Лама. Скорсезе изгражда повествованието с величествена пищност и ритуалност, грижливо подбирайки детайлите в костюмите, цветовете и будистките монаси за сцените в двореца.
Copyright © 2024 Dir.bg.