Китайци купуват Millennium Films

14.02.2017 г.
Китайци купуват Millennium FilmsКитайският милиардер Тони Дзя чрез компанията си "The Recon Group Inc.", регистрирана в Маями, е влязъл в преговори за придобиването на "Millennium Films" на продуцента от израелски произход Ави Лърнър (на снимката заедно с Джерард Бътлър).

Както е известно, Лърнър създава "Nu Image" през 1992 г. в Лос Анджелес заедно с покойния си вече брат Дани Лърнър, с която прави предимно екшъни и ги снима най-вече в България и ЮАР. През 1996 г. тръгва и дъщерният лейбъл на компанията - "Millennium Films", с който Лърнър се цели в по-качествени и високобюджетни екшъни, докато Nu Image остава за нискобюджетни филми, предназначени за домашно видео.

През юни 2005 г. "Ню имидж" печели конкурс за приватизация на тогава държавната "Бояна филм". Новото дружество се регистрира под името „Ню Бояна филм“ АД, а в момента негов изпълнителен директор е Ярив Лърнър - син на Ави Лърнър.

Сред последните филми, продуцирани от "Millennium Films", са "Бодигардът на убиеца", "Механикът: Възкресение", "Престъпник", "Код: Лондон", "Септември в Шираз", "Преди да заспя", "Непобедимите 3", "Легендата за Херкулес" и т.н. Лентите се разпространяваха в България предимно от bTV Studios, а от април 2016 г. - от техния конкурент "Лента".

Китайският инвеститор предлага покупката на продуцентската къща да се осъществи чрез дъщерната компания на Recon - "Recon Wenyuan Cable Co.", листвана на борсата в град Шенжен, Китай (известен още като Шънджън). Информацията е на Bloomberg, позоваващи се на два неразкрити източника. Няма данни са финансовите параметри на предложението.

"Wenyuan Cable" е производител на жици и кабели, придобит от Тони Дзя наскоро - през октомври, с цел да се превърне в развлекателна компания. През май миналата година "Recon Group" закупи и британския футболен клуб "Астън Вила" от дотогавашния му собственик, милиардера и филантроп Ранди Лърнър. Китайската групировка инвестира в широк спектър от отрасли - от инфраструктура до здравеопазване.

Ако сделката се осъществи, "Millennium" ще влезе в отбора на множеството Холивудски компании, придобити от нови китайски собственици. Сред по-известните сделки са тези за "Legendary Entertainment", "Dick Clark Productions", "Tang Media Partners" и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.