60% от американците не знаят кой филм е номиниран за Оскар

23.02.2017 г.
60% от американците не знаят кой филм е номиниран за ОскарСпоред данни на проучване, осъществено съвместно от The Hollywood Reporter и National Research Group, 60% от американците не са в състояние да назоват нито едно от 9-те заглавия, номинирани за Оскар 2017 г.

Допитването е осъществено в началото на февруари сред 800 респонденти. За разочарование на едно от водещите издания в света на киното, средностатистическият американец не се интересува особено от новините за кино.

Интересен нюанс на проучването е, че точно половината от респондентите са гласували за Хилари Клинтън, а другата половина  за Доналд Тръмп. Едва 39% от поддържащите Клинтън са се сетили, че "La La Land" е номиниран за Оскар; сред почитателите на Тръмп процентът е 26. За "Лунна светлина" знаят 16% от демократите и 6% от републиканците. И двете групи не знаят за съществуването на уестърна "Hell or High Water" - 95% от запитаните и от двата лагера не знаят за филма на шотландеца Дейвид Маккензи.

В тази връзка не е изненада, че броят на зрителите, интересуващи се от церемонията на Оскарите, постоянно намалява от година на година. За целта проучването е задало и специален въпрос: "Ако сте гледали поне един от номинираните филми, това ще повлияе ли на решението да гледате церемонията?". 35% са заявили, че по-скоро ще гледат, 25% - че може би ще хванат части от събитието, а 40" са отговорили, че този факт не влияе на отношението им и че все едно няма да гледат церемонията.

В България подобно проучване не е провеждано.
Copyright © 2024 Dir.bg.