Най-скъпият филм в историята на Косово тръгва у нас

12.04.2017 г.
Най-скъпият филм в историята на Косово тръгва у нас"Татко", който е най-скъпият филм в историята на Косово с бюджет от 1,7 милиона евро, тръгва в избрани кина в страната от този петък благодарение на дистрибутора "Purple Rain". Първият етап на продукцията е финансиран от Косовския филмов център, а допълнителен бюджет лентата получава от Македония, CNC на Франция и от FFA на Германия, както и от други източници.

Филмът разказва историята на 10-годишния Нори и баща му Гезим, които през 90-те години продават цигари по улиците на Косово и трудно свързват двата края. След падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., Гезим решава да търси по-добър живот и заминава за Германия, оставяйки сина си. Нори решава да намери татко си и предприема опасно пътуване до Германия.

"Babai" спечели наградата за най-добър режисьор на фестивала в Карлови Вари през 2015 година, както и наградите One Future Prize и Young German Cinema Award на фестивала в Мюнхен през същата година. Филмът има множество номинации и награди от други фестивали. Режисьорът Висар Морина е роден в Косово, но живее и твори в Германия.

„Babai е шедьовър от млад майстор, за който имаме огромно уважение и благодарност“, са само част от оценките на журито на фестивала в Мюнхен.
Макар че самият Морина също е бежанец, той не желае режисьорският му дебют да стане част от европейската дискусия около имиграцията. Единственото му желание е да пресъздаде страха, обладал Косово в периода между падането на комунизма в Югославия и началото на война със Сърбия през 1998 г. "Всички бяхме като умрели от страх", казва той. "Това е филм за доверието. Конфликтът на момчето с баща му е нещо, което вълнува всекиго", допълва младият режисьор.

"Татко" - от 14 април в ограничено разпространение в избрани кина: G8, Eurocinema и Дом на киното в София, Лъки в Пловдив и Фестивален и конгресен център - Варна. Филмът бе показан и през март 2016 г. на миналогодишния София Филм Фест.
Copyright © 2024 Dir.bg.