12 български участия в Кан

12.05.2017 г.
12 български участия в КанЮбилейното 70-о издание на фестивала в Кан (17 - 28 май) включва два български филма в официалната селекция.

(1 и 2)
За пръв път от близо 30 години, България има филми в официалната селекция. След като миналата година копродукцията “Кучета” на Богдан Мирика с копродуценти от българска страна Стефан Командарев и Катя Тричкова беше селектирана в секцията “Особен поглед” и спечели наградата на FIPRESCI, тази година в същата официална селекция бяха избрани българският филм “Посоки” на Стефан Командарев, както и копродукцията “Уестърн”, почти изцяло заснета в България с копродуценти от българска страна братя Чучкови.

Посоки” e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев и се развива в едно денонощие - в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност. Филмът е копродукция с Германия и Македония, продуцент e “Арго филм”.

Уестърн” на Валеска Гризбах е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са “Братя Чучкови”.


* * * * * * *

(3 и 4)
В тазгодишното издание на фестивала участват и млади български продуценти.
Мила Войникова (“Мирамар”) беше избрана да представя България в инициативата на Европейската филмова промоция Producers on the Move. Програмата се организира с цел обмяна на опит и създаване на нови професионални мрежи.

Ваня Райнова от продуцентска къща “Портокал” ще е българският участник в 14-ото издание на Producers Network. Програмата организира събития и срещи с партньори, представители на филмови фондове и експерти от филмовата индустрия с цел насърчаването на международни копродукции. Ваня е предложена от CineMart - копродукционния форум на фестивала в Ротердам, където представи проекта “Януари” – подкрепен от Националния филмов център игрален дебют на известния документалист Андрей Паунов.

* * * * * * *

(5, 6, 7, 8 и 9)
Индустриалната платформа за срещи, събития, разговори и промоция Short Film Corner ще включи два български късометражни проекта: „Серафим” на Ваня Донева и “Este es tu bebe” на Христо Порязов.

Подкрепената от НФЦ копродукция “Реквием за госпожа Й.” с български продуцент “Геополи филм” ще участва в програмата на ACID - Асоциацията на разпространителите на независимо кино, а ще осъществи и търговска прожекция на фестивала.

На търговска прожекция ще бъдат представени още “И после светлина” на Константин Божанов, чиято премиера беше на фестивала в Ротердам, и "12 А" на Магдалена Ралчева.

* * * * * * *

(10, 11 и 12)
На 20 май в кино “Олимпия” Европейската аудиовизуална обсерватория ще проведе конференция на тема «Влиянието на Video on Demand върху филмовата стойностна верига”.
На своята традиционна среща в Кан EFAD - мрежата от директори на европейските филмови агенции, организира на 21 май Кръгла маса на тема “Как да промотираме и разпространяваме европейски филми в света?”

България е член и на двете организации.

За осма поредна година България е част от Югоизточноевропейския павилион на Филмовия пазар заедно с Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора и Кипър, което дава възможност за по-широка и всеобхватна реклама на продукциите, авторите и региона. Българският щанд по традиция служи като информационен център и предоставя пространство за срещи между български професионалисти и колегите им от цял свят. Ще бъдат представени двете нови издания на каталозите „Български филми” 2017 и „Българско кино – факти, статистики, тенденции”.

На юбилейното си издание най-голямото филмово събитие в света ще събере над 30 000 професионалисти и 3200 официално регистрирани участници на филмовия пазар.

Адрес на българския щанд в Кан:
Village International (Riviera Side)
SEE PAVILION №134

Вижте и официалната програма на фестивала.
Copyright © 2024 Dir.bg.