Кан срещу Нетфликс, Алмодовар срещу Смит

18.05.2017 г.
Кан срещу Нетфликс, Алмодовар срещу СмитМалко преди снощното откриване на кинофестивала в Кан се случи и първият скандал - френските киносалони заявиха, че е безсмислено в него да участват филми, които след премиерата си на форума няма да влязат в разпространение по кината.

От миналата година в програмата на Кан влизат проекти, създадени с помощта на стрийминг услугите Амазон и Нетфликс, но тази година Нетфликс участва и в основния конкурс - "Okja" и "The Meyerowitz Stories" скоро ще бъдат достъпни за абонатите на услугата, но не и в кинозалите.

Пълна програма на фестивала.

Реакцията на администрацията на Кан бе еднозначна: от следващата година в конкурса ще бъдат допускани само филми, които ще бъдат разпространявани в кина. Информацията е на изданието КиноПоиск.

След това изявление, Кан получи критики от едни и похвали от други зрители, които считат, че киното е предназначено само за големи екрани.

На пресконференция председателят на журито Педро Алмодовар изчете и цяло обръщение по този повод. "Цифровите платформи са нов начин за предаване на думи и образи. Сам по себе си, този начин обогатява. Но тези платформи не бива да заемат мястото на съществуващите форми на гледане, каквито са киносалоните. Никакви обстоятелства не бива да променят гледането от зрителя. Единственото решение, което виждам, е следното: съществуващите цифрови платформи да се подчиняват на съществуващите и уважавани правила".

Режисьорът добави, че не си представя как голямата награда "Златна палма" би могла да отиде у филм, който ще прескочи големия екран. "Това не означава, че не приветствам новите технологии и възможности, но докато съм жив, ще се боря за хипнотичното въздействие на големия екран върху зрителя. Зрителят се прекланя пред големия екран".

Дали това означава, че две от конкурсните заглавия предварително са загубили? На този въпрос Алмодовар не отговори.


Друг член на журито обаче - Уил Смит - застъпи друга гледна точка, като взе думата и направи свое изявление "с особено мнение". Актьорът е бил в очакване на този момент още от сутринта, като предварително е споделил с френско издание: "Търся възможност да ударя с юмрук по масата и да изразя несъгласието си с Педро".

"Знаете, че имам 3 деца - на 24, 18 и 16 години", започна Смит. "Два пъти седмично ходят на кино, а паралелно гледат и Нетфликс. Много малко е общото между това, което гледат на кино и онова, което гледат по Нетфликс. Разбира се, прекланят се пред големия екран, но има други филми, които децата предпочитат да гледат у дома. По Нетфликс няма филм, който трябва да бъде видян в кино. В моя дом Нетфликс е една полезна вещ, тъй като децата гледат филми, които без нея не биха гледали никога. Нетфликс ги обединява със света. Например някои филми се прожектират в кина, които са далече на 8 000 мили. Днес режисьорите им може да намерите в социалните мрежи, а филмите им - на цифровите платформи. Такава форма на съединяване само помага на децата ми да оценят разнообразието на световната кинематография.


Смит се оказа благодат за пресата. Беше му зададен въпрос "Миналата година Кирстен Дънст каза, че е трябвало да смени 29 различни рокли, докато е работела в журито. Вие как ще избирате костюмите си?" На което той отговори - "29? Тогава аз ще облека 32! Днес беше горещо, така че главното в дрехата е удобството, все пак ще гледаме по два-три филма на ден. Първоначално си мислех, че ще облека нещо по-секси, в стила на южна Франция, но тази сутрин се събудих и плановете ми се провалиха..."

Друг член на журито - Джесика Частейн - обеща, че ще бъде безпристрастна и няма да помага на близката си приятелка Изабел Юпер и филма с нейно участие "Happy End".

Откриващ филм на фестивала е "Призраците на Исмаил" ("Les fantômes d'Ismaël") на Арно Деплешен - прожекция извън конкурса. Филмът ще бъде показан на Киномания 2017 в София благодарение на "6A Media Entertainment", чийто екип в момента е в Кан. На  откриването на фестивала, по червения килим премина голяма част от състава на филма - режисьорът и актьорите Марион Котияр, Шарлот Генсбур, Луи Гарел и все по-популярната италианска актриса Алба Рорвахер.
Copyright © 2024 Dir.bg.